Με την καταδίκη του 22χρονου δράστη Φίλιπο Τουρέτα σε ισόβια κάθειρξη, αφού ομολόγησε ότι δολοφόνησε την πρώην φίλη του, έκλεισε μία από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις γυναικοκτονίας στην Ιταλία. Ο 22χρονος διατάχθηκε επίσης να καταβάλει χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του θύματος, και να καλύψει τα νομικά έξοδα της οικογένειας.

Το Κακουργιοδικείο της Βενετίας καταδίκασε τον φοιτητή για τη γυναικοκτονία που συντάραξε τη χώρα και πυροδότησε τον διάλογο για το θέμα της βίας σε βάρος των γυναικών.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση σε βάρος του για την δολοφονία τον Νοέμβριο του 2023 της Τζούλια Τσεκετίν, αποκλείοντας ορισμένες επιβαρυντικές περιστάσεις, σύμφωνα με την ετυμηγορία που αναγνώστηκε σε απευθείας μετάδοση από τον πρόεδρο του δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται πως η φοιτήτρια Βιοϊατρικής στην Πάντοβα, μια πανεπιστημιακή πόλη σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από τη Βενετία, είχε δεχθεί τουλάχιστον 75 μαχαιριές.

Ο δικηγόρος του κατηγορουμένου Τζιοβάνι Καρούζο είχε κρίνει υπερβολικό το αίτημα της επιβολής ποινής ισόβιας κάθειρξης, υποστηρίζοντας πως ο πελάτης του, ο οποίος παραδέχθηκε τα γεγονότα, «δεν ήταν ο Πάμπλο Εσκομπάρ», ο διάσημος βαρόνος ναρκωτικών από την Κολομβία.

Κατά την έναρξη της δίκης στη Βενετία τον Σεπτέμβριο, είχε κάνει λόγο για μια «δίκη με ευρεία κάλυψη από τα ΜΜΕ» και επέμεινε την περασμένη εβδομάδα στην απουσία «επιβαρυντικών περιστάσεων» όπως η διάπραξη ενός «προμελετημένου εγκλήματος».

Όμως, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Αντρέα Πετρόνι, ο Τουρέτα ενήργησε με «ιδιαίτερη βιαιότητα» προς τη σύντροφό του, προτού τραπεί σε φυγή με το θύμα μέσα στο αυτοκίνητό του.

Το πτώμα της βρέθηκε μία εβδομάδα μετά την εξαφάνισή της, σε μία χαράδρα κοντά σε μια λίμνη, βόρεια της Βενετίας και ο Τουρέτα συνελήφθη την επόμενη ημέρα κοντά στη Λειψία, στη Γερμανία.

«Όλοι έχουμε χάσει ως κοινωνία. Κανείς δεν θα μου δώσει πίσω τη Τζούλια»

«Η έμφυλη βία δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με ποινές (κάθειρξης), αλλά με την πρόληψη», δήλωσε ο Τζίνο Τσεκετίν, ο πατέρας της Τζούλια, μετά την ανάγνωση της απόφασης.

Ωστόσο σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το δικαστήριο ανέφερε: «Η αίσθηση είναι ότι όλοι έχουμε χάσει ως κοινωνία. Κανείς δεν θα μου δώσει πίσω τη Τζούλια, δεν είμαι ούτε πιο ανακουφισμένος ούτε πιο στεναχωρημένος. Είναι περίεργο το συναίσθημα, γιατί πίστευα ότι θα παραμείνω απαθής, αλλά τη στιγμή που καταλήξαμε σε μια τέτοια ποινή, είναι ξεκάθαρο ότι έχει αποδοθεί δικαιοσύνη, το σέβομαι, αλλά νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα ως άνθρωποι. Δεν πρέπει αυτή τη στιγμή να συζητήσουμε τις τιμωρίες. Νομίζω ότι η έμφυλη βία δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με τιμωρία, πρέπει να καταπολεμηθεί με πρόληψη. Με διδασκαλία που είναι ίσως λίγο πολύ μακριά. Ως άνθρωπος λοιπόν νιώθω ηττημένος. Ως πατέρας τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σύγκριση με το χθες ή πριν από ένα χρόνο. Δεν είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη της Τζούλια. Αυτό το κάνουμε φέρνοντας ένα μήνυμα ελπίδας. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ σε μια νομική οδό, η οποία οφείλεται στις κοινωνικές συμφωνίες που δίνει η ίδια η κοινωνία. Δεν είναι εδώ το μέρος για να τιμήσουμε τη μνήμη της Τζούλια».

 

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν παραστεί στην κηδεία της και ο πατέρας της είχε ζητήσει οι άνδρες «να αμφισβητήσουν την κουλτούρα που τείνει να ευτελίσει τη βία εκ μέρους ανδρών, οι οποίοι μοιάζουν φυσιολογικοί».

Η αδελφή της Τζούλια, Έλενα, είχε απευθύνει έκκληση για μια πολιτισμική επανάσταση, προτρέποντας να «καούν όλα», ένα μήνυμα που στην συνέχεια γράφτηκε σε τείχους και πανό και συχνά συνοδευόταν από τη φράση: «Η πατριαρχία σκοτώνει».

Εκ των 276 δολοφονιών που έχει καταγράψει το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας φέτος, 100 θύματα ήταν γυναίκες, εκ των οποίων οι 88 δολοφονήθηκαν από ένα στενό τους πρόσωπο, οι περισσότερες από έναν σύντροφο ή έναν πρώην σύντροφο.