Το ρευστό μετεκλογικό σκηνικό και οι πιθανές συνεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης βρίσκονται στο προσκήνιο στην Ιταλία, καθώς καμία πολιτική δύναμη δεν συγκέντρωσε ποσοστό που να της επιτρέπει κυβέρνηση αυτοδυναμίας μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου.
Ο Μαουρίτσιο Μαρτίνα, ο οποίος έχει αναλάβει προσωρινά τα ηνία του Δημοκρατικού Κόμματος μετά την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι, τόνισε πως η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια οφείλουν πλέον να κυβερνήσουν.
«Ο λαός σάς ψήφισε για να κυβερνήσετε, τώρα κάντε το» είπε αιχμηρά.
Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας απέρριψε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης είτε με τον δεξιό συνασπισμό του οποίου ηγείται η Λέγκα είτε με το λαϊκίστικο Κίνημα των Πέντε Αστέρων, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Μιλώντας στη διάσκεψη ηγετικών στελεχών της παράταξης τη Δευτέρα, ο Μαουρίτσιο Μαρτίνα τόνισε πως η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια οφείλουν πλέον να κυβερνήσουν αντί να ζητούν τη στήριξη της Κεντροαριστεράς.
Κάλεσε προσωπικά τον επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι και τον Λουίτζι ντι Μάιο, ηγέτη των Πέντε Αστέρων, να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν με βάση το αποτέλεσμα της κάλπης.
Υπογράμμισε πως το Δημοκρατικό Κόμμα θα υπηρετήσει ως αντιπολίτευση στη νέα Βουλή, ενώ παράλληλα θα επιδιώξει βαθιά αναδιοργάνωση στο εσωτερικό του, ώστε να επανασυνδεθεί με τους ψηφοφόρους.
Το ερώτημα πλέον είναι εάν το Δημοκρατικό Κόμμα θα επιμείνει στην απόφασή του να μην ενταχθεί σε κυβερνητικό σχηματισμό, με δεδομένο ότι μέρος της αριστερής του πτέρυγας είναι ανοιχτό σε συνεργασία με τα Πέντε Αστέρια. Στη Γερμανία, οι Σοσιαλδημοκράτες αρχικά αρνούνταν κάθε σενάριο συνεργασίας με την Άνγκελα Μέρκελ, όμως τελικά δέχτηκαν να μπουν σε μεγάλο συνασπισμό για τρίτη φορά από το 2005.
Γρίφος η νέα κυβέρνηση
Στις εκλογές της 4ης Μαρτίου το Δημοκρατικό Κόμμα απέσπασε μόλις το 19% της λαϊκής ψήφου και κατετάγη στην τρίτη θέση. Μπορεί, όμως, να διαδραματίσει τον ρόλο μπαλαντέρ στον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς ούτε ο δεξιός συνασπισμός (37%) ούτε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (32%) κέρδισαν αρκετές έδρες ώστε να κυβερνήσουν αυτοδύναμα.
Η επιλογή της Κεντροαριστεράς να μείνει στην αντιπολίτευση καθιστά ακόμα πιο δύσκολο το έργο του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος θα αρχίσει τον κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς μετά την πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου, στις 23 Μαρτίου.
Ένα σενάριο προβλέπει συγκυβέρνηση της Λέγκας με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που θα ήταν εφιάλτης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθότι πρόκειται για ευρω-σκεπτικιστικές δυνάμεις που ζητούν χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων. Ωστόσο, η Λέγκα και το Κίνημα έχουν βαθιές διαφορές μεταξύ τους και ανταγωνίζονται για το ποιος θα λάβει την πρώτη διερευνητική εντολή.
Δεν αποκλείεται επίσης ο κ. Ματαρέλα να προσπαθήσει να «χτίσει» μία διακομματική κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Εάν δεν βρεθεί λύση, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές.