Σε κατάσταση συναγερμού βρέθηκαν το πρωί της Μ. Παρασκευής (τοπική ώρα) οι αρμόδιες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας του Μεξικού, καθώς ο Εγκέλαδος «χτύπησε» περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας.

Πόλη του Μεξικού: Κάτοικος με τον σκύλο του έξω από ουρανοξύστηΌπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Luis Felipe Puente «μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί καμία σοβαρή ζημιά στην Πόλη του Μεξικού». Εικόνες από τα ισπανικά ΜΜΕ έδειξαν ανθρώπους να βγαίνουν έντρομοι μέσα από ψηλούς ουρανοξύστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε πως ήταν ευτύχημα το γεγονός ότι ο σεισμός σημειώθηκε τη Μ. Παρασκευή, ημέρα προσευχής για τους Καθολικούς όπου οι περισσότερες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές στο πλαίσιο των διακοπών του Πάσχα.

Πόλη του Μεξικού: Κάτοικοι παραμένουν στους δρόμουςΗ ισχυρή σεισμική δόνηση των 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 17.27 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, στο νότιο τμήμα του Μεξικού, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Αμερικανικού Γεωφυσικού Ινστιτούτου (USGS).

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην πολιτεία Γκερέρο και συγκεκριμένα 268 χλμ. δυτικά του Ιζταπαλάπα (ενός εκ των 16 δήμων που συγκροτούν την Πόλη του Μεξικού) και 39 χλμ. βόρεια της πόλης Τέκπαν ντε Γκαλεάνα. Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 49 χλμ..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στην ίδια πολιτεία, το 2012, είχε σημειωθεί ισχυρός σεισμός 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Δύο άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και περισσότερες από 30.000 κατοικίες είχαν υποστεί ζημιές.

Ελικόπτερα πάνω από την Πόλη του Μεξικού

Όπως μετέδωσε το Associated Press οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας συνεχίζουν να πραγματοποιούν ελέγχους στην πρωτεύουσα, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν ζημιές.

Σχεδόν από την πρώτη στιγμή μετά το «χτύπημα» του Εγκέλαδου, ελικόπτερα της αστυνομίας πέταξαν πάνω από συνοικίες της πόλης, ενώ ασθενοφόρα παραμένουν σε κατάσταση επιφυλακής. Κάτοικος στην Πόλη του Μεξικού ανέφερε σε δηλώσεις του πως η σεισμική δόνηση είχε διάρκεια περίπου 30 δευτερόλεπτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σπασμένα τζάμια, πεσμένοι φράκτες και δέντρα ήταν τα σοβαρότερα περιστατικά που κατέγραψαν τα αρμόδια συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, μετά τον σεισμό των 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος σε τμήματα της πρωτεύουσας.

Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι στην Πόλη του Μεξικού

Ο Εγκέλαδος ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να βγουν έντρομοι στους δρόμους, ενώ περιπολικά της αστυνομίας έκαναν την εμφάνισή τους σε κεντρικά σημεία της πόλης μαζί με πυροσβεστικά οχήματα.

Αισθητός και στο Ακαπούλκο

Το Ινστιτούτο Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως ο σεισμός έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα και σε έξι πολιτείες στο νότιο και κεντρικό τμήμα του Μεξικού, επισημαίνοντας πως σημειώθηκε βορειοδυτικά του πολυτελούς τουριστικού θερέτρου «Ακαπούλκο», όπου αρκετοί Μεξικάνοι απολαμβάνουν εκεί κάθε χρόνο τις διακοπές του Πάσχα.

«Ανησύχησαν κυρίως οι τουρίστες» ανέφερε η Alicia Dominguez, κάτοικος της περιοχής, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή σημαντικές καταστροφές.

Το επίκεντρο του σεισμού και η Πόλη του ΜεξικούΑπό τη μεριά του ο Thomas Becker, διευθυντής δύο πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων στο Ακαπούλκο, ανέφερε πως δεν εντοπίστηκε -κατά τη διάρκεια των ελέγχων- κάποιο πρόβλημα.

«Ο σεισμός έγινε αισθητός τόσο στους χώρους του “Acapulco Princess” όσο και του “Pierre Marques”. Οι περίπου 3.000 πελάτες μας είναι καλά στην υγεία τους» ανέφερε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Στην πολιτεία Γκερέρο είχε σημειωθεί το 1985 ισχυρή σεισμική δόνηση 8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 6.000 άνθρωποι και να προκληθούν σημαντικές καταστροφές σε εκατοντάδες κτήρια και στο δίκτυο υποδομών της πρωτεύουσας. Η Πόλη του Μεξικού θεωρείται εξαιρετικά ευάλωτη σε δυνατούς σεισμούς, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα της είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια της αρχαίας πρωτεύουσας των Αζτέκων, η οποία αποτελείτο κυρίως από νησίδες μέσα σε λίμνη που επικοινωνούσαν μεταξύ τους με γέφυρες και πιρόγες.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης