Μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό του 2011 που είχε ισοπεδώσει το κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας ξύπνησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (τοπική ώρα) στη Νέα Ζηλανδία.

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 00.02 (13.02 το μεσημέρι της Κυριακής, ώρα Ελλάδας) σε χερσαία περιοχή στο νότιο νησί της χώρας, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Αμερικανικού Γεωφυσικού Ινστιτούτου (USGS). Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 95 χλμ. βορειοανατολικά του Κράιστσερτς και 214 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ουέλλινγκτον. Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10 χλμ. Σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού, η δόνηση προκάλεσε κύματα, ύψους δύο μέτρων, τα οποία έφθασαν δύο ώρες αργότερα σε ακτές στο βορειοανατολικό τμήμα του νότιου νησιού.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Τζον Κέι. «Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε κτήριο που κατέρρευσε στην πόλη Καϊκούρα» επιβεβαίωσε η αστυνομία.

​Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας κάλεσε τους πολίτες στις ανατολικές ακτές να μετακινηθούν προσωρινά σε υψηλότερο σημείο, καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης νέου τσουνάμι παραμένει ορατόςΣημειώθηκαν ακόμη αρκετοί τραυματισμοί χωρίς ακόμα να έχει δοθεί στη δημοσιότητα ένας ακριβής αριθμός. Το Sky news μετέδωσε ότι χρειάστηκε η συνδρομή ελικοπτέρων για τη διακομιδή τραυματιών στα κατά τόπους νοσοκομεία. Ο σεισμός προκάλεσε 

ζημιές σε σπίτια και δρόμους στις πόλεις Τσέβιοτ, Κράιστσερτς, Καϊκούρα καθώς και στο Ουέλλινγκτον. Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας κάλεσε τους πολίτες στις ανατολικές ακτές να μετακινηθούν προσωρινά σε υψηλότερο σημείο, καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης νέου τσουνάμι παραμένει ορατός. «Το πρώτο κύμα μπορεί να μην είναι το μεγαλύτερο. Θα ακολουθήσουν και άλλα για αρκετές ώρες» επισημαίνεται σε μήνυμα του υπουργείου στο Twitter.

Ο σεισμός έπιασε κυριολεκτικά στον ύπνο τους κατοίκους της Νέας Ζηλανδίας. Έγινε αισθητός σε ολόκληρη τη νησιωτική χώρα και σε περιοχές στα δυτικά και νότια της Αυστραλίας. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ήχησαν οι σειρήνες στην πρωτεύουσα, με κατοίκους να απομακρύνονται έντρομοι από τα σπίτια τους και να συγκεντρώνονται στις πλατείες. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες εκκενώθηκαν.

Σειρήνες ηχούν στην πρωτεύουσα

Live εικόνα από την πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας


Την ίδια στιγμή κάτοικοι στο Κράιστσερτς (δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας) βγήκαν ανάστατοι στους δρόμους. Η δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια και προκάλεσε ζημιές, λόγω πτώσης αντικειμένων, στο εσωτερικό σπιτιών της πόλης, ενώ υπήρξαν και πτώσεις δέντρων. Ακολούθησε νέος σεισμός -μεγέθους 6,1R- στις 13.32 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, στην ίδια περιοχή. 

Δείτε τις συγκλονιστικές στιγμές από την ώρα του σεισμού:



Απομάκρυνση κατοίκων από τα παράλια

Αρχικά, δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού ανέφερε σε νεότερη ανακοίνωσή του ότι πρέπει οι κάτοικοι σε παραθαλάσσιες περιοχές στα ανατολικά της χώρας (Ουέλλινγκτον, Κράιστσερτς) να μετακινηθούν σε υψηλότερο σημείο, καθώς είναι πιθανό να υπάρξουν νέα κύματα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Την 1η Σεπτεμβρίου είχε σημειωθεί σεισμός 7,1R βορειοανατολικά της πόλης Γκίσμπορν, στις βορειοανατολικές ακτές του βόρειου νησιού της Νέας Ζηλανδίας, προκαλώντας ζημιές σε κτήρια αλλά όχι τραυματισμούς.

Επιπλέον, η δόνηση είχε δημιουργήσει κύματα ύψους 30 εκατοστών, τα οποία έφθασαν λίγη ώρα αργότερα στις ανατολικές ακτές της χώρας.

Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες

Χάρτες και σεισμογράφοι:

Το φονικό χτύπημα του 2011

Ο συγκεκριμένος σεισμός ξύπνησε μνήμες από το φονικό πέρασμα του «Εγκέλαδου» στο Κράιστσερτς, στις 22 Φεβρουαρίου 2011 (6,3R), όταν και 185 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ μεγάλο τμήμα της πόλης μετατράπηκε σε ερείπια.

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται πάνω στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», μια ιδιαίτερα σεισμογενής ζώνη στον Ειρηνικό Ωκεανό

Είχε προηγηθεί στις 4 Σεπτεμβρίου 2010 ισχυρή δόνηση, μεγέθους 7,1R, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα. Η πληγείσα περιοχή είχε κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ λόγω των εκτεταμένων ζημιών που είχε υποστεί τότε ο Καθεδρικός Ναός της πόλης, ελήφθη η απόφαση να ξεκινήσει η κατεδάφισή του στις 2 Μαρτίου 2012.
Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται πάνω στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», μια ιδιαίτερα σεισμογενής ζώνη στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου τεκτονικές πλάκες τέμνονται μεταξύ τους, δημιουργώντας ηφαίστεια και προκαλώντας μεγάλο αριθμό σεισμικών δονήσεων.

Το 2012 έγιναν περισσότεροι από 14.000 σεισμοί στη νησιωτική χώρα.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα, Μάριος Βελέντζας


Διαβάστε επίσης: