Στην Ελβετία βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες η διάσημη ακτιβίστρια της Μιανμάρ, Aung San Suu Kyi, όπου και πρόκειται να εκφωνήσει λόγο στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ΔΟΕ) και θα έχει επαφές με κορυφαίους αξιωματούχους της ευρωπαϊκής χώρας, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.
Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι της επικεφαλής του κόμματος της Αντιπολίτευσης, «Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία» (NLD) στην Ευρώπη, ύστερα από το 1988, καθώς ήταν αναγκασμένη να παραμένει υπό κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι της στην οικονομική πρωτεύουσα, Γιανγκόν, δεχόμενη τις έντονες πιέσεις του στρατιωτικού καθεστώτος. Η πρόσφατα εκλεγμένη βουλευτής είχε μεταβεί νωρίτερα στην Ταϊλάνδη, όπου και είχε μιλήσει σε συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Στη διάρκεια της ομιλίας της είχε τονίσει την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα της, εστιάζοντας την προσοχή της στους υψηλούς δείκτες ανεργίας καθώς στην καταπολέμηση της διαφθοράς προκειμένου οι επενδύσεις να «πιάσουν τόπο».
H Ελβετία αποτελεί τον πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας της Aung San Suu Kyi, η οποία στη συνέχεια θα μεταβεί στη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Νορβηγία, όπου και θα λάβει το βραβείο Νόμπελ, που της είχε απονεμηθεί το 1991.
Δείτε το video…
Στο μικροσκόπιο η ανεργία και η παιδική εργασία
Η Μιανμάρ βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της ΔΟΕ με τις χώρες που απασχολούν παιδιά σε βιοτεχνίες, με οικονομικούς αναλυτές να επισημαίνουν πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί μια θεαματική αλλαγή στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς η παιδική εργασία συνδέεται άμεσα με την παραγωγικότητα αρκετών τέτοιων μονάδων.
Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η επικεφαλής του NLD αναμένεται να απευθύνει έκκληση τόσο στις Αρχές της χώρας της όσο και στη ΔΟΕ να εντείνουν τις προσπάθειές τους για καταπολέμηση ενός φαινομένου που «χαλάει» την εικόνα της Μιανμάρ στο Εξωτερικό.
Η μεταβατική κυβέρνηση του προέδρου, Thein Sein, έχει προχωρήσει σε σειρά μεταρρυθμίσεων για την έξοδο της χώρας από τη διεθνή απομόνωση. Απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, «νομιμοποίηση» του NLD, ενεργοποίηση εκ νέου του δικαιώματος του «συνέρχεσθαι» και ενίσχυση των εμπορικών δεσμών με τις γειτονικές χώρες (κυρίως την Ταϊλάνδη) αποτελούν ορισμένες μόνο από τις αλλαγές που έχουν προωθηθεί.
Παράλληλα, μεγάλο παραμένει το «στοίχημα» του σεβασμού και της προάσπισης των ατομικών ελευθεριών καθώς και η προστασία των μειονοτήτων εντός της χώρας, με τα πρόσφατα βίαια επεισόδια ανάμεσα σε Ροχίνγκιας και Βουδιστές στο κρατίδιο Ραχίν να δοκιμάζουν τις «αντοχές» της κυβέρνησης.
Άρση κυρώσεων από τη ΔΟΕ
«Αισθανόμαστε ικανοποίηση για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, συμπεριλαμβανομένου ενός νόμου για τις εμπορικές ενώσεις, ο οποίος σκοπεύει να εξαλείψει τη σκλαβιά μέχρι το 2015.
Από την πλευρά της, η Aung San Suu Kyi σημείωσε πως αισθάνεται πανευτυχής για την περιοδεία της στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας στις πρώτες της δηλώσεις στο αεροδρόμιο της Γενεύης πως θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τη βελτίωση της εικόνας της χώρας της στο εξωτερικό.
«Νομίζω πως είναι μια πολύ καλή ιδέα η χώρα μου να συμμετέχει όλο και περισσότερο στις δράσεις της διεθνούς κοινότητας. Πιστεύω πως γίνονται προσπάθειες για την επανένταξή της και εξαρτάται από εμάς να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της διεθνούς κοινότητας», σημείωσε.
Διαβάστε επίσης:
Ξεκινά την περιοδεία της στην Ευρώπη, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012, 08:59
«Πάταξη της διαφθοράς και μετά επενδύσεις», Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2012, 05:59
Αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για την παιδική εργασία στη Μιανμάρ, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012, 10:30
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας