Ως συμβολή στην περιφερειακή σταθερότητα χαρακτήρισε η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, Ντόρα Μπακογιάννη, την κοινή δήλωση αποκατάστασης σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας.

Σε δήλωσή της, η κ. Μπακογιάννη κάλεσε και τις δύο πλευρές να επωφεληθούν από το θετικό αυτό momentum, που επετεύχθη μετά από συνομιλίες που διήρκεσαν αρκετούς μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η εγκαθίδρυση Διπλωματικών Σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας θα ήταν θετικό βήμα όχι μόνο για την περιοχή του νοτίου Καυκάσου, αλλά και για την ευρύτερη. Χαιρετίζω θερμά το θετικό αυτό βήμα που θα συμβάλλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο αυτών συμμετεχόντων στον ΟΑΣΕ κρατών», ανέφερε η υπουργός.

Δήλωση αποκατάστασης σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας

Κοινή δήλωση για την αποκατάσταση των σχέσεών τους εξέδωσαν η Αρμενία και η Τουρκία, μετά από πλήρη διάσταση 16 ετών και σοβαρά προβλήματα που διήρκεσαν έναν περίπου αιώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Τουρκία και η Αρμενία συμφώνησαν να αποκαταστήσουν διπλωματικές σχέσεις και ελπίζουμε ότι τα σύνορα μεταξύ τους θα ανοίξουν μέχρι το τέλος του χρόνου αυτού», αναφέρεται στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε ταυτόχρονα στην Άγκυρα, το Γιερεβάν και την Ελβετία, μετά από διαβουλεύσεις που κράτησαν αρκετούς μήνες. Η συμφωνία πρόκειται να υπογραφεί από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών σε έξι εβδομάδες.

Η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της με την Αρμενία το 1993, υποστηρίζοντας το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουσή του με την Αρμενία, κατά τη διένεξη για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η πρόθεση των δύο χωρών να διευθετήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις, ανακοινώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ταξίδεψε στο Ερεβάν για να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων Τουρκίας και Αρμενίας.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές το πότε θα ανοίξουν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. «Αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με το σχέδιο, αν αμοιβαία βήματα πραγματοποιηθούν, τα σύνορα μπορεί να ανοίξουν γύρω στην Πρωτοχρονιά», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ικανοποίηση ΕΕ-ΗΠΑ-Ρωσίας

Την ικανοποίησή τους για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών εξέφρασε η Ουάσιγκτον. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε: «Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν θερμά την κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Τουρκία και την Αρμενία για μια συμφωνία. Η θέση των ΗΠΑ ήταν πάντα και παραμένει ότι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να γίνεται χωρίς προϋποθέσεις και σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδίδει μεγάλη σημασία σε μία ταχεία και σταθερή εφαρμογή των πρωτοκόλλων για εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και την ανάπτυξη διμερών σχέσεων. Η συμφωνία αυτή θα συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στο Νότιο Καύκασο» δήλωσε η Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ, επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για τις εξωτερικές υποθέσεις.

Τις αρμενικές και τουρκικές Αρχές, συνεχάρη για την απόφασή τους και η Γαλλία με ανακοινωθέν της γαλλικής Προεδρίας.

«Η Γαλλία συγχαίρει τις αρμενικές και τουρκικές αρχές και τις παροτρύνει να εντείνουν τις προσπάθειες για να καταλήξουν τάχιστα στην υπογραφή μίας συμφωνίας. Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εκτιμά πως η «εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Αρμενία και την Τουρκία θα αποτελέσει ένα ιστορικής σημασίας γεγονός, το οποίο θα συμβάλλει σαφώς στην σταθερότητα στην περιοχή», τονίζεται στο ανακοινωθέν.

Η Μόσχα χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία μεταξύ της Αρμενίας και της Τουρκίας που στοχεύει στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, χαρακτηρίζοντάς την «λογική και αναμενόμενη από καιρό», σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αντίδραση Αζερμπαϊτζάν

Αντιδρώντας στην κοινή δήλωση Τουρκίας και Αρμενίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Ελχάν Πολίχοφ, ανέφερε: «Ουδείς περιμένει από την Τουρκία να ανοίξει τα σύνορα με την Αρμενία αν δεν επιλυθεί η διαμάχη για το ζήτημα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε: «H διαδικασία αυτή δεν θα βλάψει τα εθνικά συμφέροντα του Αζερμπαϊτζάν. Η θέση μας στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη. Πιστεύουμε ότι με τη διαδικασία αυτή θα υπάρξει σημαντική επιτάχυνση και στην επίλυση του ζητήματος σχετικά με το Καραμπάχ και τα υπό κατοχή εδάφη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης