Οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για μία ιστορική για την Κροατία Σύνοδο Κορυφής, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να ζητήσουν την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την Ε.Ε. έως το τέλος του έτους και την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης την ίδια περίοδο.

Κατά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, το απόγευμα της Παρασκευής, η πρωθυπουργός της Κροατίας, Γιάντρανκα Κόσορ, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο.

Στη συνέχεια, σε συνέντευξη Τύπου θα δημοσιοποιηθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας. Υπό το φως της προόδου που έχει επιτευχθεί και της θετικής γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έως το τέλος του Ιουνίου του 2011, με βάση σχέδιο κοινών θέσεων που παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την προοπτική η συνθήκη προσχώρησης να υπογραφεί έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων που αναμένεται να υιοθετηθεί από τους ηγέτες της Ε.Ε. στη Σύνοδο των Βρυξελλών.

Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνεται η πολιτική απόφαση για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, έπειτα από την οποία τέσσερα διαπραγματευτικά κεφάλαια αναμένεται να κλείσουν έως το τέλος του μήνα. Στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν γίνεται ευθεία αναφορά στην ημερομηνία ένταξης. Γίνεται εμμέσως, με παράθεση σχεδίου κοινών διαπραγματευτικών θέσεων, στις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά από την υπόθεση ότι η Κροατία θα ενταχθεί στην Ε.Ε. την 1η Ιουλίου του 2013 ως το 28ο κράτος – μέλος.

Η συνθήκη προσχώρησης θα υπογραφεί στη διάρκεια της πολωνικής προεδρίας στην Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα επικυρωθεί από τα κράτη – μέλη. Εντός 30 ημερών από την υπογραφή, στην Κροατία θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ένταξή της στην Ε.Ε.. Για την υπογραφή της συνθήκης απαιτείται η συναίνεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.