Χθες διενεργήθηκαν στο Ιράκ οι τέταρτες, από την πτώση του Σαντάμ Χουσείν (2003), Εθνικές Εκλογές. Ήταν εγγεγραμμένοι να ψηφίσουν 18,3 εκατομμύρια πολίτες άνω των 18 για την εκλογή του εθνικού τους κοινοβουλίου τό οποίο με τη σειρά του θα εκλέξει Πρόεδρο, Πρωθυπουργό και ολόκληρη την κυβέρνηση της χώρας. Όμως προσήλθε μόνο το 35% των ψηφοφόρων.

Στο Ιράκ τηρείται “η τριαδική ισορροπία Σιίτης- Σουνίτης – Κούρδος”, κάτι αντίστοιχο με ό, τι συμβαίνει και στον Λίβανο, για να εξασφαλίζεται η ισόρροπη εκπροσώπηση των τριών μεγάλων θρησκευτικών και πολιτικών ομάδων της χώρας .

Οι βουλευτές στο Ιράκ είναι 329. Από αυτούς, σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα, το 25% είναι γυναίκες, 83 έδρες συνολικά, ενώ 9 έδρες προβλέπονται για τις μειονότητες εκ των οποίων 5 έδρες είναι για χριστιανούς.

Το Ιράκ κυβερνάται από κυβερνήσεις συνασπισμού και όλα τα κόμματα ( 87 συνολικά) που συμμετέχουν είναι επίσης επιμέρους συνασπισμοί περισσότερων συγγενών πολιτικά κομμάτων. Οι συνολικοί υποψήφιοι είναι περίπου 7.000.

Η κοινοβουλευτική παράδοση της χώρας άρχισε το 1958, διεκόπη επί Σαντάμ, επανηλθε το 2003 και το Ιράκ συγκαταλέγεται στις ελάχιστες χώρες της Μέσης Ανατολής που έχουν Εθνικό Κοινοβούλιο ( Ισραήλ- Λίβανος – Ιράκ).

Στις εκλογές συμμετείχε με δυο υποψηφίους και μια πολιτική οικογένεια που έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα. Η οικογένεια Allawi. Είναι η ιστορικότερη πολιτική οικογένεια της χώρας και συμμετέχει στη διακυβέρνηση του Ιράκ από το 1924. Ο Ayad Allawi, σημερινός Αντιπρόεδρος και πρώην Πρωθυπουργός , ιατρός νευρολόγος με σπουδές και καριέρα στο Λονδίνο και ο Mohammed Allawi Υπουργός Επικοινωνιών σε δυο συνεχόμενες κυβερνήσεις, Αρχιτέκτων και βιομήχανος, υπό την καθοδήγηση του Sabah Allawi, μεγαλύτερου εν ζωή Allawi, πρώην Πρέσβυ Ηνωμένων Εθνών, αδελφού του Αντιπροέδρου Ayad, υποστηρίζουν την Ελλάδα και προωθούν τις Ελληνοιρακινές επιχειρηματικές και εμπορικές σχέσεις.

Ίδρυσαν μάλιστα στη Βαγδάτη Ιρακινοελληνικό Επιμελητήριο στο οποίο θα συμμετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες του Ιράκ και της Ελλάδας με πολύ αυστηρά κριτήρια επιλογής.

Η οικογένεια Allawi επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις διεθνείς εμπορικές επιλογές της εκάστοτε ιρακινής κυβέρνησης. Στην ανασυγκρότηση της ναυτιλίας, στην αναβάθμιση της φαρμακοβιομηχανίας, στις αεροπορικές μεταφορές, στην άμυνα, στα τρόφιμα και καλλυντικά και σε άλλες επιχειρηματικές προοπτικές του Ιράκ, η οικογένεια Allawi έχει στραφεί σχεδόν αποκλειστικά προς την Ελλάδα. Αντίστοιχα, πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες επιδιώκουν την συνεργασία με τη συγκεκριμένη οικογένεια.

Ο επόμενος μήνας θα είναι καθοριστικός για την διαμόρφωση και τον σχηματισμό της ιρακινής κυβέρνησης από τους εκλεγμένους 329 αντιπροσώπους του κοινοβουλίου. Η πρόβλεψη όμως των μελών της Κυβέρνησης προς το παρόν δεν είναι εύκολη. Οι τελικες εσωτερικές διεργασίες και συμφωνίες των 329 εκλεκτόρων είναι εκείνες που θα καθορίσουν τον σχηματισμό της ιρακινής κυβέρνησης περίπου στα μέσα του Ιουνίου. Το ιρακινό εκλογικό σύστημα είναι πολύπλοκο αλλά και συγκροτημένο πάνω σε βρετανικά πρότυπα που τα «δίδαξαν» στη Βαγδάτη καθηγητές του Πανεπιστημίου Cambridge στο παρελθόν.

Το Ιράν προσπαθεί πάντοτε να επηρεάσει την συγκεκριμένη διαδικασία και το επιτυγχάνει μέχρι ενός βαθμού, αφού υπάρχουν Ιρακινοί υποψήφιοι που συντάσσονται με τις θέσεις του και όχι πάντοτε με θρησκευτικά, όπως θα περίμενε κανείς, κριτήρια, όπως ο προηγούμενος Πρωθυπουργός Al Maliki.
Μεγαλύτερο εμπόδιο στις προσπάθειες του Ιράν να διεισδύσει στα πολιτικά (και όχι μόνο) πράγματα του Ιράκ θεωρείται ο Ayad Allawi.

Η θρησκεία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή του Ιράκ αλλά όχι καθοριστικό όσο σε άλλες αραβικές χώρες ή όσο στο Ιράν και η χώρα θεωρείται ότι κάνει αποφασιστικά βήματα προς την εκκοσμίκευση των πολιτικών επιλογών και αποφάσεών της.

Τέλος, είναι άξιο προσοχής ότι κατά την προεκλογική περίοδο ο έλεγχος της δημόσιας ασφαλείας από την παρούσα κυβέρνηση, η οποία διενεργεί και τις εκλογές ήταν επιτυχής . Δεν σημειώθηκε ούτε μια επίθεση αυτοκτονίας ή άλλη βομβιστική ενέργεια προεκλογικά . Και αν δεν είχε προηγηθεί η δολοφονία αρχές Μαΐου ενός υποψηφίου και μια βομβιστική επίθεση σε ερημικό δρόμο έξω από το Κιρκουκ χθες, με θύματα δυο πολίτες που πήγαιναν να ψηφίσουν , η επιτυχία θα ήταν πρωτόγνωρη για εκλογές αραβικής χώρας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ κατάφερε και χαλιναγώγησε αναίμακτα τις εξάρσεις της ημιαυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν που για μια δεκαετία «πρωταγωνιστούσε» περισσότερο επικοινωνιακά και λιγότερο ουσιαστικά στις εμπορικές σχέσεις της χώρας με επιχειρηματίες του εξωτερικού.

Η συγκεκριμένη αυτή επαρχία είχε επιχειρηματικές επιτυχίες όσες και αποτυχίες, αφού αποτέλεσε πεδίο δόξας λαμπρό για κάθε λογής απατεώνα που υποσχόταν στους ξένους επενδύσεις στην χώρα. Πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες υπήρξαν θύματα των «αξιωματούχων» του Κουρδιστάν γιατί δεν προνόησαν να ρωτήσουν την πρεσβεία τους ή την κεντρική Ιρακινή κυβέρνηση.

Το Ιράκ των 36.000.000 κατοίκων είναι μια χώρα που εμπιστεύεται πολύ την Ελλάδα η οποία, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, το έχει στηρίξει έμπρακτα τόσο σε περιόδους ειρήνης όσο και σε περιόδους δύσκολες. Η Βαγδάτη και γενικότερα η ιρακινή κοινή γνώμη δίνει πολύ μεγάλη σημασία στις ιστορικές καταβολές των λαών. Το Ιράκ, λίκνο πολλών πολιτισμών, λόγω της Μεσοποταμίας, θεωρεί την Ελλάδα τη μοναδική χώρα της Ευρώπης που αντιλαμβάνεται και εξασφαλίζει την ιστορική συναντίληψη.

Zougla Newsroom