Στο Βερολίνο συναντά σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel. Τελώντας υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ευρωπαίων, που ζητούν το «πάγωμα» του εποικισμού των κατεχομένων εδαφών, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναζητά στο πρόσωπο της Merkel έναν συνομιλητή που να απέχει από κάθε κριτική εναντίον του Ισραήλ, εξαιτίας του Ολοκαυτώματος.

Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να επαναλάβει ότι η χώρα της, όπως και οι άλλες χώρες της ΕΕ, θεωρεί τον εποικισμό ως εμπόδιο στην επίτευξη λύσης στην αραβο-ισραηλινή διένεξη, η οποία συνίσταται στη δημιουργία δύο κρατών.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Mahmud Abbas -μια προοπτική που χαρακτήρισε ως «θετική».

Ο Netanyahu δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει για όλα με τον Abbas, συμπεριλαμβανομένου του μέλλοντος της Ιερουσαλήμ και της τύχης που θα τύχουν οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες και οι απόγονοί τους.

Τόνισε, επίσης, ότι το Ισραήλ ενδέχεται να θέσει ζητήματα προς διαπραγμάτευση, όπως η αναγνώριση του Ισραήλ από τους Παλαιστίνιους, η σύναψη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, και η υπογραφή μιας διακήρυξης για τον τερματισμό της Ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Την ίδια ώρα, στο όνομα της άμυνας του Ισραήλ απέναντι στις απειλές που έχουν διατυπωθεί από την Τεχεράνη, η Angela Merkel τάχθηκε υπέρ της επιβολής σκληρότερων κυρώσεων εναντίον του Ιράν, εάν συνεχισθεί η διαδικασία εμπλουτισμού του ουρανίου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα έχει επίσης σειρά τελετών συμβολικού χαρακτήρα. Θα είναι ο πρώτος επικεφαλής ισραηλινής κυβέρνησης που θα επισκεφθεί την τοποθεσία Βανζέε, νότια του Βερολίνου, όπου η ηγεσία των ναζί αποφάσισε το 1942 την εφαρμογή της «τελικής λύσης», της εξόντωσης των Εβραίων στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Ο Netanyahu παρέλαβε το πρωί τα αρχικά σχέδια του στρατοπέδου του Άουσβιτς, τα οποία ανακαλύφθηκαν τυχαία σε διαμέρισμα στο Βερολίνο το 2008, και τα οποία θα εκτεθούν στο μνημείο του Ολοκαυτώματος. «Κάθε φορά που έρχομαι στη Γερμανία, αισθάνομαι πολύ ικανοποιημένος για τις σχέσεις με τη γερμανική κυβέρνηση, όχι μόνο ως προς το παρόν και το μέλλον, αλλά και ως προς το παρελθόν», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Γερμανία.