Ισραηλινοί βουλευτές της δεξιάς απείλησαν σήμερα ότι θα τροποποιήσουν τους κανόνες διορισμού των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας αν αυτό αντιταχθεί σε ένα νόμο που υιοθετήθηκε τη Δευτέρα και ο οποίος τιμωρεί το μποϊκοτάζ των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα από το 1967 παλαιστινιακά εδάφη.

Το κίνημα κατά του ισραηλινού εποικισμού Γκους Σαλόμ (“Κίνημα της Ειρήνης” στα εβραϊκά) προσέφυγε χθες Τρίτη στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας στο όνομα “της ελευθερίας της έκφρασης και της ισότητας” εναντίον αυτού του νόμου. Και άλλοι οργανισμοί έχουν προειδοποιήσει ότι θα κάνουν το ίδιο.

Δύο μέλη του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσαν ότι θα προτείνουν μία νομοθετική μεταρρύθμιση η οποία θα προβλέπει ότι οι διορισμοί των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι οποίοι τώρα γίνονται από τους δικαστές, θα πρέπει στο μέλλον να επικυρώνονται από την Κνεσέτ, το ισραηλινό κοινοβούλιο.

«Αυτό το κείμενο θα σπάσει τον έλεγχο που ασκεί η ελίτ της εξτρεμιστικής αριστεράς στο δικαστικό σύστημα», αναφέρει ένας από τους συντάκτες της πρότασης, ο βουλευτής Ζέεβ Ελκιν, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο.

Επίσης ένας βουλευτής του κόμματος της άκρας δεξιάς Εθνική Ενωση, ο Αριέ Ελντάντ, δήλωσε από τη μεριά του στο κρατικό ραδιόφωνο ότι το Ανώτατο Δικαστήριο «πρέπει να θυμάται πάντα ότι αν προσπαθήσει να δράσει ανεξάρτητα με τις επιθυμίες της πλειοψηφίας του λαού, τότε εξετάζουμε να νομοθετήσουμε ώστε να περιορίσουμε την εξουσία του».

Οι Η.Π.Α. από την πλευρά τους χαρακτήρισαν την υιοθέτηση αυτού του νόμου «εσωτερική υπόθεση» του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας όμως τη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης.