Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έγινε σήμερα ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε το Τείχος των Δακρύων μαζί με έναν Ισραηλινό πρωθυπουργό, σε μια συμβολική κίνηση και ένα ακόμη σημάδι στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ στον Μπενιαμίν Νετανιάχου εν όψει των ισραηλινών εκλογών.
Αν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν την επίσκεψη Πομπέο, είχε υποστηρίξει ότι δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να αναμιχθεί στην εσωτερική πολιτική διαδικασία στο Ισραήλ, 20 μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 9ης Απριλίου, η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στον ιερότερο τόπο όπου προσεύχονται οι Εβραίοι, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, ήρθε σχεδόν παράλληλα με την δήλωση του Τραμπ ότι είναι πλέον καιρός να αναγνωριστεί η ισραηλινή κυριαρχία στα Υψώματα του Γκολάν.«Σ’ ευχαριστούμε, πρόεδρε Τραμπ», έγραψε αμέσως μετά ο Νετανιάχου στο Twitter.
Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης ζήτησε ξανά χθες, παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, από τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει στο βήμα της αναγνώρισης της ισραηλινής κυριαρχίας στα συριακά Υψώματα του Γκολάν στο όνομα της ασφάλειας του Ισραήλ. Η επίσημη αναγνώριση της προσάρτησης του Γκολάν, αν επισημοποιηθεί, θα αποτελέσει μια νέα απόκλιση από την αμερικανική διπλωματική παράδοση και τη διεθνή συναίνεση.
Σε κάθε περίπτωση ο Πομπέο δεν ακολούθησε τη συνήθη πρακτική κατά την επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ και έδειξε πως η αμερικανική κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία φανερώνει την πρόθεσή της να στηρίξει όπως μπορεί τον Νετανιάχου στην επανεκλογή του. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με ποινική δίωξη για διαφθορά και το κόμμα του, το Λικούντ, δυσκολεύεται να διατηρήσει το προβάδισμα απέναντι σε μια νέα κεντρώα συμμαχία, καταγράφουν δημοσκοπήσεις.
Σήμερα, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Πομπέο, ο Νετανιάχου και ο Αμερικανός πρέσβης Ντέιβιντ Φρίντμαν προσέγγισαν μαζί το Τείχος των Δακρύων και ο καθένας έγειρε πάνω του. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έπειτα άφησε ένα κομμάτι χαρτί με προσευχή ανάμεσα στις πέτρες όπως επιτάσσει η παράδοση.
«Είναι σημαντικό» και «συμβολικό που ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ πηγαίνει εκεί μαζί με έναν πρωθυπουργό του Ισραήλ», είπε ο Πομπέο, κάνοντας λόγο για ένα «πολύ σημαντικό τόπο για πολλές θρησκείες».
Η σημερινή επίσκεψη Πομπέο φαίνεται να αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην αναθεωρημένη στάση των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ, η οποία ξεκίνησε από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων Τραμπ.
Τον ιερό αυτό τόπο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ κατέλαβε το Ισραήλ το 1967, πριν τον προσαρτήσει αργότερα. Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει ως παράνομη την προσάρτηση και θεωρεί ότι το τελικό καθεστώς της ιερής πόλης – ένα από τα ποιο ακανθώδη ζητήματα του μεσανατολικού – πρέπει να είναι αποτέλεσμα ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Η απόφαση όμως Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, που αναγνώρισε ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, σήμανε μια ρήξη με τη διεθνή συναίνεση δεκαετιών.
Όλες αυτές οι αμερικανικές κινήσεις «θα έπρεπε να συνοδεύονται από δηλώσεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν επίσης ότι μετά από πιθανές διαπραγματεύσεις, η πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους θα μπορούσε να είναι η Ανατολική Ιερουσαλήμ», τόνιζε ο Νταν Σαπίρο, τέως πρέσβης στο Ισραήλ του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Γεγονός που δεν συμβαίνει.
Ο Άραων Ντέιβιντ Μίλερ, Αμερικανός πρώην διπλωμάτης, κρίνει ότι η επίσκεψη Πομπέο-Νετανιάχου στο Τείχος των Δακρύων έχει σκοπό να δείξει σαφώς ότι «αυτή η αμερικανική κυβέρνηση είναι η πλέον φιλοισραηλινή στην Ιστορία».
«Λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από τις ισραηλινές εκλογές, δεν χρειάζεται να είστε ειδικός σε θέματα της Μέσης Ανατολής για να καταλάβετε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να χρησιμοποιήσει τη δημοτικότητα του Τραμπ στο Ισραήλ για να δείξει ότι ο Νετανιάχου είναι απαραίτητος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εμπειρογνώμονας του think tank του Wilson Center στην Ουάσινγκτον.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη και θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, ενώ θα παραχωρήσει ομιλία και στο ετήσιο συνέδριο του ισραηλινού λόμπι AIPAC (Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων).