Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και οι ομόλογοί του του Ισραήλ και τεσσάρων αραβικών χωρών συναντώνται σήμερα για πρώτη φορά στο ισραηλινό έδαφος για να συζητήσουν για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η σύνοδος αυτή διεξάγεται στο Σντε Μποκέρ, ένα κιμπούτς στην έρημο Νεγκέβ στο νότιο Ισραήλ, μία ημέρα έπειτα από μια επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος και η οποία κόστισε τη ζωή σε δύο αστυνομικούς στη Χαντέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αρχή της περιοδείας του χθες Κυριακή, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ και στη συνέχεια με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Στη συνέχεια δείπνησε στο Σντε Μποκέρ με τους ομολόγους του του Ισραήλ, της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μαρόκου, τεσσάρων αραβικών χωρών που εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

«Μήπως ξεχάσατε κάποιον;»

Ομάδα πραγματοποίησε χθες διαδήλωση έξω από το ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Μπλίνκεν και οι ομόλογοί του, κρατώντας πανό το οποίο έγραφε στα εβραϊκά, τα αραβικά και τα αγγλικά «Μήπως ξεχάσατε κάποιον;», σε μια αναφορά στους Παλαιστίνιους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παλαιστινιακή πλευρά, από το κίνημα Φάταχ του Αμπάς ως τους ισλαμιστές της Χαμάς, επέκρινε το 2020 την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Μπαχρέιν, των Εμιράτων, του Μαρόκου και του Ισραήλ, εκτιμώντας ότι αυτό δεν θα έπρεπε να συμβεί παρά μετά τη διευθέτηση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.

Αν και οι Παλαιστίνιοι δεν συμμετέχουν στη σύνοδο στη Νεγκέβ, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμπάς στη Ραμάλα.

Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε συμφωνία ειρήνευσης με το Ισραήλ το 1979, ενώ ακολούθησε το 1994 η Ιορδανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης