Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ μεταβαίνει την Κυριακή στη Γερμανία όπου θα συμμετάσχει στην τελετή για την 50η επέτειο από την αιματηρή ομηρία Ισραηλινών αθλητών από Παλαιστίνιους ενόπλους στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972 στο Μόναχο, ανακοίνωσε το γραφείο του.
«Αναχωρώ το πρωί για επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, έπειτα από πρόσκληση του Γερμανού προέδρου Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ», δήλωσε ο Χέρτσογκ πριν την αναχώρησή του.
Ukraine’s Prime Minister Denys Shmyhal has proposed a plan to sell the eastern European country’s surplus electricity to Germany, in order to help Europe’s largest economy end its dependence on Russian energy. pic.twitter.com/D5CAWsjRrw
— xuan khanh le (@xuankhanhle1) September 4, 2022
«Το μεγαλύτερο μέρος της επίσκεψής μου θα αφιερωθεί στην τελετή για την 50η επέτειο από τη φρικτή σφαγή 11 Ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972», πρόσθεσε.
Οι οικογένειες των θυμάτων είχαν ανακοινώσει στα μέσα Αυγούστου ότι θα μποϊκοτάρουν την τελετή εξαιτίας μιας αντιπαράθεσης για την οικονομική αποζημίωση από τη Γερμανία, την οποία θεωρούσαν πολύ μικρή.
Ωστόσο την Τετάρτη ανακοινώθηκε συμφωνία με τις γερμανικές αρχές, οι οποίες δεσμεύθηκαν να καταβάλουν 28 εκ. ευρώ, μια ανακοίνωση την οποία αμέσως χαιρέτισε ο Χέρτσογκ εκφράζοντας την «ευγνωμοσύνη» του.
Στις 5 Σεπτεμβρίου 1972 οκτώ μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» διείσδυσαν στο διαμέρισμα της ισραηλινής αποστολής στο Ολυμπιακό Χωριό, σκότωσαν δύο Ισραηλινούς αθλητές και κράτησαν ομήρους άλλους 9 με την ελπίδα να τους ανταλλάξουν με 232 Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Η επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας της Δυτικής Γερμανίας κατέληξε στον θάνατο όλων των ομήρων, κάτι για το οποίο θεωρήθηκαν υπεύθυνες οι αρχές της χώρας. Πέντε από τους Παλαιστίνιους δράστες σκοτώθηκαν και οι άλλοι τρεις συνελήφθησαν.
Στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στη Γερμανία ο Χέρτσογκ θα συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, θα απευθύνει ομιλία στη Μπούντεσταγκ και θα μεταβεί στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν- Μπέλσεν, στην απελευθέρωση του οποίου συμμετείχε ο πατέρας του Χαΐμ Χέρτσογκ όταν υπηρετούσε στον βρετανικό στρατό.