Χιλιάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στο Τελ Αβίβ για να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους κατά της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση, πριν από μια κρίσιμη εβδομάδα κατά την οποία αναμένεται να υπάρξουν και άλλες νομοθετικές διατάξεις και νέες μαζικές διαδηλώσεις.
Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα αφότου η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, μια από τις πιο δεξιές στην ιστορία του Ισραήλ, παρουσίασε τον Ιανουάριο ένα νομοσχέδιο μεταρρύθμισης που διχάζει τη χώρα.
Προκαλώντας ανησυχία στη χώρα αλλά και στο εξωτερικό, η μεταρρύθμιση στοχεύει να αυξήσει τις εξουσίες στους εκλεγμένους αξιωματούχους έναντι των δικαστών. Σύμφωνα με τους επικριτές της, θέτει σε κίνδυνο τον δημοκρατικό χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ.
«Αξίες»
“Είμαστε εδώ σήμερα για να διαδηλώσουμε και να ενώσουμε τη φωνή μας με τη φωνή εκατοντάδων χιλιάδων, ίσως και εκατομμυρίων Ισραηλινών που υποστηρίζουν τις αξίες πάνω στις οποίες ιδρύθηκε αυτή η χώρα”, όπως η “δημοκρατία” και η “ανεκτικότητα”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 36χρονος Ντάνιελ Νίσμαν, που εργάζεται στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.
Νωρίς απόψε, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ. Όλο και περισσότεροι Ισραηλινοί αφυπνίζονται», δήλωσε ο Τζος Ντριλ, εκπρόσωπος του κινήματος της “ομπρέλας”, ενός από τα κινήματα διαμαρτυρίας.
«Δεν θα ζήσουμε σε δικτατορία», είπε ο 26χρονος στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι κύριοι σύμμαχοι του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσινγκτον, αμφισβήτησαν τα σχέδια που έχουν στόχο να δοθεί περισσότερη εξουσία στους πολιτικούς και να μειωθεί ο ρόλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την “ανησυχία” του για αυτές τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιέρ.
Στο Λονδίνο την Παρασκευή, όπου συνάντησε τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σουνάκ, ο Νετανιάχου είδε απέναντί του επίσης εκατοντάδες διαδηλωτές.
Ο Σούνακ υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της συνάντησης “τη σημασία του σεβασμού των δημοκρατικών αξιών που στηρίζουν τη σχέση (μεταξύ των δύο χωρών), συμπεριλαμβανομένου του νομοσχεδίου της δικαστικής μεταρρύθμισης στο Ισραήλ”, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ.
«Τέλος στη διχόνοια»
Ο Νετανιάχου και οι ακροδεξιοί και υπερορθόδοξοι σύμμαχοί του εκτιμούν ότι αυτό το σχέδιο μεταρρύθμισης είναι απαραίτητο για να αποκατασταθεί μια ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των εκλεγμένων αξιωματούχων και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο θεωρούν πολιτικοποιημένο.
Οι Ισραηλινοί βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν την επόμενη εβδομάδα για ένα από τα βασικά στοιχεία της μεταρρύθμισης, στο οποίο εστιάζουν τις ανησυχίες τους οι επικριτές της και το οποίο προβλέπει την αλλαγή στη διαδικασία διορισμού των δικαστών.
Ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε το βράδυ της Πέμπτης σε ομιλία του να «βάλει τέλος στη διχόνοια ανάμεσα στον λαό» υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά του να προωθήσει τη μεταρρύθμιση.
Την επομένη, η δικαιοσύνη τον ανακάλεσε στην τάξη, καθώς έκρινε “παράνομη” τη δημόσια παρέμβασή του, δεδομένης της συνεχιζόμενης δίκης του για διαφθορά.
Το κείμενο του νομοσχεδίου τροποποιήθηκε στην επιτροπή για να αμβλυνθεί το περιεχόμενό του με σκοπό να επιτευχθεί η ευρύτερη ψήφισή του, αλλά χωρίς την υποστήριξη της αντιπολίτευσης, η οποία συνεχίζει να απαιτεί μια “παύση” στο νομοθετικό έργο για τη μεταρρύθμιση πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την πλειοψηφία.