Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, ο ακροδεξιός Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, τάχθηκε με τη σειρά του σήμερα, Δευτέρα 1 Ιανουαρίου, υπέρ της επιστροφής των εβραίων εποίκων στη Λωρίδα της Γάζας και «ενθάρρυνε» τον παλαιστινιακό πληθυσμό να μεταναστεύσει, μία ημέρα αφού παρόμοιες δηλώσεις έκανε το έτερο ακροδεξιό μέλος της κυβέρνησης Νετανιάχου, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ.
«Η προώθηση μίας λύσης που θα ενθαρρύνει τη μετανάστευση των κατοίκων της Γάζας είναι αναγκαία. Είναι μία λύση ορθή, δίκαιη, ηθική και ανθρωπιστική», δήλωσε ο Μπεν Γκβιρ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του κόμματός του. Τις δηλώσεις ανήρτησε ο ίδιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Απευθύνω έκκληση προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, είναι η ευκαιρία για την εφαρμογή ενός προγράμματος που θα ενθαρρύνει τη μετανάστευση των κατοίκων της Γάζας προς άλλες χώρες του κόσμου».
Και πρόσθεσε ότι η αναχώρηση των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα είναι εκούσια, θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των εβραϊκών οικισμών στο παλαιστινιακό έδαφος.
Το Ισραήλ εκκένωσε το 2005 τη Γάζα από τις ισραηλινές δυνάμεις και τους 8.000 εβραίους εποίκους, στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου του τότε πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, για τη μονομερή ισραηλινή αποχώρηση από τον θύλακα έπειτα από κατοχή 38 ετών.
Κατά του Μπεν Γκβιρ, αρχηγού του ακροδεξιού κόμματος Εβραϊκή Δύναμη, έχουν απαγγελθεί στο παρελθόν κατηγορίες περισσότερες από 50 φορές για την υποκίνηση βίας ή για ρητορική μίσους. Καταδικάστηκε το 2007 για υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης και υποκίνηση ρατσιστικών ιδεών.
Ένθερμος υποστηρικτής του εποικισμού της Δυτικής Όχθης, έχει ταχθεί επανειλημμένως υπέρ της προσάρτησης των κατεχόμενων αυτών παλαιστινιακών αυτών εδαφών.
Την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, κάλεσε τους παλαιστίνιους κατοίκους της Γάζας να φύγουν από τον θύλακα για να αφήσουν χώρο για τους Ισραηλινούς που «μπορούν να κάνουν την έρημο να ανθίσει», επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες για τις προθέσεις του Ισραήλ να εκκενώσει τον παλαιστινιακό θύλακα, εκδιώκοντας τους Παλαιστίνιους από τον τόπο τους, επαναλαμβάνοντας τις μαζικές απαλλοτριώσεις του 1948.
Ο Σμότριχ, που έχει αποκλειστεί από το Πολεμικό Συμβούλιο και από τις συνομιλίες για τις διευθετήσεις σχετικά με το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε: «Αυτό που χρειάζεται να γίνει στη Λωρίδα της Γάζας είναι να ενθαρρυνθεί η μετανάστευση. Αν υπάρχουν 100.000 ή 200.000 Άραβες στη Γάζα και όχι δύο εκατομμύρια Άραβες, η όλη συζήτηση για την επόμενη μέρα θα είναι τελείως διαφορετική».
Αν τα 2,3 εκατομμύρια του πληθυσμού δεν βρίσκονται πλέον εκεί «μεγαλώνοντας με τη βλέψη της καταστροφής του κράτους του Ισραήλ», η Γάζα θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά από το Ισραήλ, είπε. «Το μεγαλύτερο μέρος της ισραηλινής κοινωνίας θα πει “γιατί όχι, είναι ωραίο μέρος, ας κάνουμε την έρημο να ανθίσει, δεν βλάπτει κανέναν”».