Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, οι οποίες ορίστηκαν για τις 22 Ιανουαρίου, με τον πρωθυπουργό της ασιατικής χώρας να θεωρείται το μεγάλο φαβορί για επανεκλογή. Η Κνεσέτ άναψε τη Δευτέρα το «πράσινο» φως για την εκλογική διαδικασία, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των διεθνών αναλυτών οι οποίοι έκαναν λόγο τις προηγούμενες ημέρες για μια προσπάθεια του ηγέτη του δεξιού κόμματος Λικούντ να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή ενόψει των… χαλεπών καιρών που πλησιάζουν επικίνδυνα και το Ισραήλ.

Η ακρίβεια και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελούν τις κυριότερες «καυτές» πατάτες για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, ο οποίος βλέπει τη δημοτικότητά του να μειώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει, την ίδια στιγμή που οι προσπάθειές του για τη υιοθέτηση σκληρής γραμμής απέναντι στην Τεχεράνη από τη διεθνή κοινότητα δεν έχουν επιτευχθεί με επιτυχία. Οι Η.Π.Α. συνεχίζουν στο μοτίβο της διπλωματίας, με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, David Cameron, να ξεκαθαρίζει τη Δευτέρα στον Benjamin Netanyahu πως το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι ένας πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για εισβολές σε ξένα κράτη με την ευκολία που γίνονταν στο παρελθόν όταν ακόμα «οι αγελάδες ήταν παχιές» και η οργή για τη διεθνή τρομοκρατία μετουσιωνόταν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, ο Benjamin Netanyahu θα επιδιώξει στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να πείσει την κοινή γνώμη για την ανάγκη λήψης σκληρών μέτρων ελέω της ασφάλειας των πολιτών του Ισραήλ, το οποίο συνεχίζει να απειλείται (σύμφωνα πάντα με την πολιτική ηγεσία και την πλειοψηφία των ισραηλινών Μ.Μ.Ε.) από ξένες επιθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη στο νότιο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με την Αίγυπτο έχει μεταφερθεί τμήμα της αντιπυραυλικής ασπίδας, ευρύτερα γνωστής ως «Iron Dome», σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν επιθέσεις με ρουκέτες, όπως αυτές που είχαν σημειωθεί στη διάρκεια του καλοκαιριού. Την ίδια στιγμή, έχει… χαθεί το μέτρημα με τις δολιοφθορές σε αγωγό στο όρος Σινά που μεταφέρει φυσικό αέριο από την Αίγυπτο, καθώς ένοπλοι συνεχίζουν να διαμαρτύρονται με αυτό τον τρόπο για τους… επαχθείς όρους του συμφωνητικού που είχε υπογραφεί επί καθεστώτος Mubarak και το οποίο συνεχίζει να ισχύει παρά την αλλαγή ηγεσίας μετά την «Αραβική Άνοιξη» στην αφρικανική χώρα και την άνοδο στην εξουσία του Mohammed Morsi.

Διαβάστε επίσης:
Ισραήλ: Στις 22 Ιανουαρίου οι πρόωρες εκλογές, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012, 02:24
Κάμερον προς Νετανιάχου: Δεν είναι στιγμή για στρατιωτική δράση στο Ιράν, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012, 23:49
Μαθήματα… πυρηνικής φυσικής από τον πρωθυπουργό του Ισράηλ, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012, 00:45
Αίγυπτος: Νέο «θερμό» επεισόδιο στα σύνορα με το Ισραήλ, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012, 07:25
Οι Ισραηλινοί βγήκαν στους δρόμους, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 13 Μαΐου 2012, 01:05

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης