Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν το Σάββατο στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις της χώρας, για έκτη συνεχή εβδομάδα, κατά της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

“Δημοκρατία”, φώναζαν οι διαδηλωτές υπό τον ήχο των τυμπάνων, “Ντροπή, ντροπή!”, “Δεν θα τα παρατήσουμε”. Το πλήθος κρατούσε σημαίες του Ισραήλ, σημαίες με το ουράνιο τόξο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και παλαιστινιακές.

Μια πρώτη ανάγνωση ορισμένων από τις επίμαχες διατάξεις της μεταρρύθμισης, που έχει στόχο να αυξήσει την εξουσία των αιρετών έναντι των δικαστών, έχει προγραμματιστεί τη Δευτέρα στην Κνεσέτ, το ισραηλινό κοινοβούλιο.

Τα ηγετικά στελέχη των κινητοποιήσεων κάλεσαν σε απεργία την ίδια μέρα.

Ανατρέποντας τις προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες η εξαγγελία αυτής της απεργίας θα απομάκρυνε ένα μέρος των διαδηλωτών από τις συγκεντρώσεις που έχουν καθιερωθεί το βράδυ του Σαββάτου, οι Ισραηλινοί διαδήλωσαν σε μεγαλύτερο αριθμό σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για σχεδόν 50.000 διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ, έως και 75.000 σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, σχεδόν 10.000 στη Χάιφα και 4.000 στην Ιερουσαλήμ, μπροστά από την κατοικία του Νετανιάχου.

Στο Τελ Αβίβ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης που σημειώθηκε την Παρασκευή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις Ισραηλινοί, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά.

“Η δίκη του Νετανιάχου είναι ο λόγος για όλα. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποδυναμώσει τη δικαστική εξουσία για να ξεφύγει από τη δίκη του”, είπε η Νέτα Κέρεν-Ταλ, μια μητέρα που εργάζεται στον ιατρικό τομέα, αναφερόμενη στη δίκη του πρωθυπουργού για διαφθορά που είναι σε εξέλιξη.

Για τον Ιλάν Τσαμπαρί, διευθυντή εταιρίας προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, πρέπει “να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της άκρας αριστεράς και της ακροδεξιάς για να δημιουργηθεί μια πραγματική δημοκρατία στο Ισραήλ”.

Για πρώτη φορά από την έναρξη των κινητοποιήσεων τον Ιανουάριο, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στον ισραηλινό οικισμό Εφράτ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η κυβέρνηση που σχηματίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου από τον Νετανιάχου θεωρείται μια από τις πιο δεξιές στην ιστορία του Ισραήλ.

Οι προτάσεις του συνασπισμού φέρονται να περιορίζουν σημαντικά την ικανότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώνει νόμους και κυβερνητικές αποφάσεις. Μια “ρήτρα παρέκκλισης” θα επέτρεπε στην Κνεσέτ να θεσπίσει εκ νέου ακυρωμένους νόμους με απλή πλειοψηφία 61 ψήφων.

Η μεταρρύθμιση προβλέπει επίσης την αλλαγή στο σύστημα διορισμού των δικαστών δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην πολιτική εξουσία.

Ο Νετανιάχου δικάζεται για διαφθορά σε αρκετές υποθέσεις. Στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός δεν διαθέτει δικαστική ασυλία, αλλά δεν χρειάζεται να παραιτηθεί ούτε να αποσυρθεί κατά τη διάρκεια της δίκης του.