To ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε διορία 40 ημερών—όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις—στην τουρκική κυβέρνηση για να καταθέσει επισήμως πλήρη φάκελλο με βάσιμα επιχειρήματα και αποδείξεις που θα δικαιολογούν το αίτημα έκδοσης του συγγραφέα και δημοσιογράφου Χαμζά Γιαλτσίν, που κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατικό δίκτυο και συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Ελ Πρατ στη Βαρκελώνη στις 3 Αυγούστου.

Ο 59χρονος Γιαλτσίν, που επίσης έχει και σουηδική υπηκοότητα, συνελήφθη κατ’ εκτέλεση εντάλματος της Ιντερπόλ και βρίσκεται από τις 4 Αυγούστου στις φυλακές έπειτα από διαταγή του δικαστή Ισμαέλ Μορένο. Ο δικαστής κατά την προσαγωγή του ρώτησε τον Γιαλτσίν εάν δέχεται την έκδοσή του στις τουρκικές αρχές και μετά την αρνητική απάντηση του συλληφθέντος διέταξε την κράτησή του διότι ο δημοσιογράφος δεν είχε κατοικία, ή γνωστούς, στην Ισπανία. Σε περίπτωση έκδοσής του, ο Γιαλτσίν κινδυνεύει με καταδίκη 22,5 χρόνων κάθειρξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση απαντήσει με την κατάθεση επισήμου φακέλλου κι αίτησης έκδοσης του Γιαλτσίν εντός των 40 ημερών, θα ξεκινήσει μία νέα περίοδος για την εξέταση του αιτήματος και τη λήψη της απόφασης για την έκδοση, ή μη, του κρατουμένου στην Άγκυρα. Σε περίπτωση που δεν κατατεθεί ο φάκελλος του αιτήματος, ο δικαστής θα αφήσει ελεύθερο τον Γιαλτσίν.

Στην παρούσα φάση, η φυλάκιση του Γιαλτσίν θεωρείται ως η βέλτιστη λύση, καθώς μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακληθεί, ενώ δεν πρόκειται ο ίδιος να στερηθεί νομικής βοήθειας. Ήδη οι σουηδικές αρχές έχουν ενδιαφερθεί να του προσφέρουν κάθε αρωγή, όπως συμβαίνει σε όλους τους πολίτες της χώρας και η ΥΠΕΞ της Σουηδίας Μαργκότ Βάλστρομ έχει ζητήσει να επιτραπεί σε διπλωμάτες της να επισκεφθούν τον Γιαλτσίν στη Βαρκελώνη όπου κρατείται.

Η τουρκική κυβέρνηση αξιώνει την έκδοση του Γιαλτσίν διότι θεωρεί ότι προσέβαλε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον κατηγορεί επίσης πως διατηρεί «τρομοκρατικές σχέσεις» με την εκτός νόμου παράταξη Λαϊκό Εθνικοαπελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C), το οποίο κατά την Άγκυρα διευθύνει από το Παρίσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν, η Τουρκία έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης από τον Απρίλιο εναντίον του Γιαλτσίν, με την κατηγορία ότι προσέβαλε τον Ερντογάν σε άρθρο του που δημοσίευσε στο περιοδικό Οντάκ Ντεργιζί και για τρομοκρατικούς δεσμούς με τη συγκεκριμένη παράνομη οργάνωση.

Κατηγορίες, που σύμφωνα με τον Κούρδο συγγραφέα και φίλο του Γιαλτσίν, δεν ευσταθούν. Κατά τον ίδιον, που γνωρίζει τον Γιαλτσίν από το 1985, «δεν έχει καμμία σχέση με το DHKP-C. Αυτή είναι μία επικίνδυνη οργάνωση. Εκείνος γράφει απλώς για ένα μηνιαίο περιοδικό, που εκδίδεται στην Κωνσταντινούπολη και δεν έχει έλθει στην Τουρκία από το 1998. Πως μπορεί να σχεδιάζει αυτός οποιαδήποτε τρομοκρατική πράξη;».

Για τον Μπάκσι, η Τουρκία «χρησιμοποίησε την Ιντερπόλ για πολιτικούς σκοπούς και στόχος της είναι να απαγορεύσει την ελευθεροτυπία και να αποτρέψει τις μετακινήσεις του Γιαλτσίν στην Ευρώπη. Κι εγώ είναι Τουρκοσουηδός και επικρίνω τον Ερνοτογάν. Τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Δεν μπορώ να ταξιδεύσω στη Βαρκελώνη;» Ο Γιαλτσίν διαμένει στη Σουηδία από το 1984, είναι μέλος της Ένωσης Συγγραφέων της σκανδιναβικής χώρας και έχει εργασθεί ως καθηγητής. Είναι αρχισυντάκτης του Οντάκ Ντεργκιζί, περιοδικού με σοσιαλιστικό προσανατολισμό και έχει συνεργασθεί με τη Διεθνή Αμνηστία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δημαρχία της Βαρκελώνης, δια του αντιδήμαρχου Τζάουμε Άσενς, απέστειλε χθες επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα του κράτους και στον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος ο Γιαλτσίν και να μη γίνει δεκτό το αίτημα έκδοσής του. Επιστολή στο ίδιο κλίμα απέστειλε ο Άσενς και στον πρόξενο της Τουρκίας στη Βαρκελώνη. Την αποφυλάκιση του Γιαλτσίν ζήτησαν επίσης πολλές διεθνείς οργανώσεις, μεταξύ τους και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η Ένωση Συγγραφέων Pen International.

Πηγή: La Vanguardia, El Publico, El Pais

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης