O υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εξέδωσε αρνητική γνωμοδότηση για το αίτημα έκδοσης στην Αργεντινή περίπου 20 προσώπων που καταζητούνται στο πλαίσιο μιας έρευνας για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο.

Η ομοσπονδιακή δικαστής Μαρία Σερβίνι δε Κουμπρία ζήτησε την έκδοση των προσώπων αυτών, επικαλούμενη την παγκόσμια απονομή δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της έρευνας την οποία έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει σχετικά με εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Ισπανίας (1936-1939) και τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο (1939-1975).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αξιωματούχοι εκείνης της περιόδου δεν μπορούν να διωχθούν ποινικά στην Ισπανία καθώς τους παραχωρήθηκε αμνηστία στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Οικογένειες θυμάτων προσέφυγαν στα δικαστήρια της Αργεντινής, η οποία έχει συνάψει μια διμερή συμφωνία έκδοσης υπόπτων με τις ισπανικές Αρχές.

«Υπέβαλα σήμερα στο υπουργικό Συμβούλιο μία αρνητική εισήγηση σχετικά με το ενδεχόμενο να ικανοποιήσουμε το αίτημα έκδοσης» δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου μετά το συμβούλιο ο Ραφαέλ Καταλά, υπουργός Δικαιοσύνης.

«Μας φάνηκε ότι υφίστανται τρεις λόγοι για να απορρίψουμε αυτό το αίτημα», προσέθεσε ο ίδιος. Ο ένας από τους λόγους, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι το γεγονός ότι η ισπανική δικαιοσύνη είναι σε θέση να εκδικάζει υποθέσεις για αδικήματα που διέπραξαν Ισπανοί στην ισπανική επικράτεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό, οι πράξεις αυτές έχουν ήδη παραγραφεί και τέλος, δεν πρόκειται για επιλήψιμες πράξεις καθώς επρόκειτο κυρίως για εκτελέσεις -σε μια εποχή που η θανατική ποινή προβλεπόταν από τον ποινικό κώδικα.

Η ομοσπονδιακή δικαστής Μαρία Σερβίνι δε Κουμπρία, είχε εκδώσει εντάλματα σύλληψης και είχε ζητήσει από τις ισπανικές αρχές να εκδώσουν 20 πρώην αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και δύο πρώην υπουργούς της κυβέρνησης Ισπανίας, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την εποχή της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο.

Μεταξύ των 20 καταζητούμενων είναι οι πρώην υπουργοί Χοσέ Ουτρέρα Μολίνα, 86 ετών και Ροδόλφο Μαρτίν Βίγια, 79 ετών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας το 1974 και το 1976 αντίστοιχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης