Η Ισλανδία εξετάζει το ενδεχόμενο να διασυνδέσει το νόμισμά της, την κορόνα, με ένα από τα μείζονα αποθεματικά νομίσματα, πιθανότατα το ευρώ, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, εν μέσω των ανησυχιών πως η οικονομία της μικρής χώρας του Βόρειου Ατλαντικού διατρέχει τον κίνδυνο να υπερθερμανθεί.

Περίπου μια δεκαετία μετά την κρίση που σχεδόν οδήγησε στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, η Ισλανδία έχει ανακάμψει, γεγονός που εν μέρει οφείλεται και στη μεγάλη άνοδο του τουρισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως οι ανησυχίες για την υπερθέρμανση της οικονομίας εντείνονται. Ο ρυθμός ανάπτυξης έφθασε πέρσι το 7,2% του ΑΕΠ ενώ η συναλλαγματική ισοτιμία της κορόνας αυξήθηκε έναντι του δολαρίου κατά περίπου 15%. Το ισλανδικό νόμισμα, παρότι ευμετάβλητο, δεν έχει υποχωρήσει παρά ελάχιστα έκτοτε.
Ανάμεσα στις επιλογές που εξετάζει μια επιτροπή στην οποία έχει ανατεθεί η αξιολόγηση της νομισματικής πολιτικής είναι να καθοριστεί μια σταθερή ισοτιμία, βάσει της διασύνδεσης της τιμής της κορόνας με κάποιο άλλο νόμισμα, εξήγησε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπένεντικτ Γιοχάνεσον δήλωσε ότι τρία νομίσματα είναι τα υποψήφια για κάτι τέτοιο: το δολάριο, η στερλίνα και το ευρώ. Ωστόσο το ευρώ είναι «η μόνη ρεαλιστική επιλογή», όπως επισήμανε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Παρά τον πολύ υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, ο πληθωρισμός παραμένει συγκριτικά χαμηλός, λόγω του ισχυρού νομίσματος και της σφικτής νομισματικής πολιτικής του Ρέικιαβικ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αρχές της Ισλανδίας ήραν τους τελευταίους ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων τον Μάρτιο, έπειτα από οκτώ χρόνια περιορισμών για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που επιβλήθηκαν μετά το ξέσπασμα της τραπεζικής κρίσης.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους στον τομέα του τουρισμού μειώνοντας τον γενικό φόρο προστιθέμενης αξίας, προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί χαλαρότερη νομισματική πολιτική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης