Οι ισλανδικές αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι μια δεύτερη ρωγμή είχε σχηματιστεί στη νοτιοδυτική χερσόνησο Ρέικιανες, με την ηφαιστειακή δραστηριότητα να έχει μειωθεί.

Μετά από εβδομάδες προειδοποιήσεων, η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας (ΙΜΟ) δήλωσε την Πέμπτη ότι μια νέα έκρηξη είχε ξεκινήσει στις 21:26 μ.μ. (2126 GMT) εκείνο το βράδυ, μετά από μια σειρά σεισμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εικόνες από βίντεο έδειξαν πορτοκαλί λάβα να ξεπηδά από μια μεγάλη ρωγμή, η οποία σύμφωνα με τον ΙΜΟ εκτιμάται ότι έχει μήκος 3,9 χιλιόμετρα.

Νωρίς την Παρασκευή, ο ΙΜΟ ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι μια δεύτερη ρωγμή είχε ανοίξει στα βόρεια της αρχικής.

Σε νεότερη ενημέρωση, ο οργανισμός ανέφερε ότι «η ένταση της έκρηξης έχει μειωθεί σημαντικά από χθες». Πρόσθεσε ότι «η πιο ενεργή ρωγμή είναι αυτή που άνοιξε κατά τη διάρκεια της νύχτας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή είναι η έκτη έκρηξη που πλήττει την περιοχή από τον Δεκέμβριο, ενώ έρχεται μόλις δύο μήνες μετά το τέλος μιας προηγούμενης έκρηξης που διήρκεσε περισσότερες από τρεις εβδομάδες.

Η τελευταία έκρηξη σημειώθηκε βόρεια των προηγούμενων εκρήξεων και δεδομένου ότι δεν έρεε λάβα προς τα νότια, αποτελούσε μικρότερο κίνδυνο για το κοντινό ψαροχώρι Γκρίνταβικ, το οποίο εκκενώθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της περιοχής Sudurnes, Ulfar Ludviksson, δήλωσε στα ισλανδικά μέσα ενημέρωσης ότι τα 22 ή 23 σπίτια του χωριού ήταν προς το παρόν κατοικημένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότεροι από τους 4.000 κατοίκους του Grindavik είχαν απομακρυνθεί τον Νοέμβριο, πριν από την έκρηξη του Δεκεμβρίου, και ενώ από τότε επιτρέπεται στους κατοίκους να επιστρέψουν μεταξύ των εκρήξεων, μόνο λίγοι επέλεξαν να μείνουν τη νύχτα.

Ο ΙΜΟ σημείωσε επίσης ότι μέχρι το Σάββατο θα επικρατούν «βόρειοι και βορειοδυτικοί άνεμοι στο σημείο της έκρηξης», οι οποίοι ως εκ τούτου θα εξαπλώσουν τη ρύπανση των αερίων από το σημείο νότια και νοτιοανατολικά – μεταφέροντας την στη θάλασσα.

Η χερσόνησος Ρέικιανες δεν είχε βιώσει έκρηξη για οκτώ αιώνες μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

Περαιτέρω εκρήξεις σημειώθηκαν τον Αύγουστο του 2022 και τον Ιούλιο και τον Δεκέμβριο του 2023, οδηγώντας τους ηφαιστειολόγους να προειδοποιήσουν ότι μια νέα εποχή σεισμικής δραστηριότητας είχε ξεκινήσει στην περιοχή.

Η Ισλανδία φιλοξενεί 33 ενεργά ηφαιστειακά συστήματα, τον υψηλότερο αριθμό στην Ευρώπη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης