Περισσότερες από 180 φάλαινες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου φέτος στην Ισλανδία, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Συγεκριμένα θανατώθηκαν 155 απειλούμενες πτεροφάλαινες και 29 ρυγχοφάλαινες, ενώ οι κυνηγοί είχαν άδεια να αλιεύσουν φέτος έως 171 και 275, αντίστοιχα, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας και Αλιείας της Ισλανδίας.
Παρά την παγκόσμια απαγόρευση του κυνηγιού απειλούμενων ειδών φαλαινών, η Ισλανδία και η Νορβηγία εξακολουθούν να αγνοούν ανοιχτά τις οδηγίες που προβλέπονται από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας και τη συμφωνία που υπογράφηκε το 1986 σχετικά με το κυνήγι θαλάσσιων θηλαστικών.
Εν τω μεταξύ, η Ιαπωνία χρησιμοποιεί ένα νομικό κενό που επιτρέπει στη χώρα να συνεχίζει το κυνήγι φαλαινών με σκοπό τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων. Ωστόσο οι ιαπωνικές αρχές δεν κρύβουν το γεγονός ότι το κρέας των θαλάσσιων θηλαστικών καταλήγει στις αγορές και τα πιάτα των πολιτών της, αν και η ζήτηση έχει σημειώσει πτώση τα τελευταία χρόνια.
Η συνεχής αδιαφορία της Ισλανδίας για τη διεθνή απαγόρευση έχει επικριθεί έντονα από άλλα κράτη, καθώς και από διάφορες περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις.
Εξάλλου το 2014, οι Ηνωμένες Πολιτείες απείλησαν την Ισλανδία με οικονομικές κυρώσεις, αν το νησιωτικό κράτος δε σταματούσε τις δραστηριότητες φαλαινοθηρίας.
Τα ισλανδικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι η Hvalur, μια τοπική επιχείρηση φαλαινοθηρίας, συνεχίζει να κυνηγά το θαλάσσιο θηλαστικό ως θέμα αρχής, ακόμα και αν χάνει εκατομμύρια κάθε χρόνο εξαιτίας του κυνηγιού φάλαινας. Η εταιρεία επιδοτεί τη φαλαινοθηρία μέσω των εισοδημάτων της από άλλες δραστηριότητες αλιείας.