Αναμφίβολα ο ISIS, το Ισλαμικό Χαλιφάτο, είναι ο «Φρανκεστάιν» για τη Δύση.
Οι αιματηρές επιθέσεις των τζιχαντιστών που γιορτάζονται με ανατριχιαστικές εκδηλώσεις από ακραίους ισλαμιστές ως «νίκη εναντίον των σταυροφόρων», στην περίπτωση της Γαλλίας παρουσιάζουν μία ιδιαιτερότητα.
Υποκρύπτουν μίσος από τους μετανάστες των πρώην γαλλικών κτήσεων στην Αφρική, που υποχρεώνονται να ζουν σε γκέτο και να γνωρίζουν διακρίσεις στα όρια αναβίωσης ρατσιστικού μίσους.
Μόλις μία ημέρα πριν από το μακελειό στη Νίκαια, οι γαλλικές Αρχές είχαν ανακοινώσει ότι έχουν εξακριβώσει τον επικεφαλής των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι γνωρίζοντας ότι ο Abdelhamid Abaaoud, που είχε εξουδετερωθεί λίγες ημέρες αργότερα σε αστυνομική ενέδρα διαδραμάτισε μικρότερο ρόλο.
Ο Bajolet δεν κατονομάζει ποιον ακριβώς θεωρούν οι γαλλικές Αρχές ως εγκέφαλο των επιθέσεων, ούτε αν το πρόσωπο αυτό είναι νεκρό ή ζωντανό με τον φόβο νέων επιθέσεων να αυξάνεται…
Τότε, ο Αμπαούντ είχε προσδιορισθεί ως επικεφαλής των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας σε παρισινά μπαρ και εστιατόρια, στο music hall Μπατακλάν καθώς και στο ποδοσφαιρικό γήπεδο Stade de France, κατά τις οποίες είχαν σκοτωθεί 130 άνθρωποι.
«Αλήθεια είναι πως ο Abaaoud έπαιζε ρόλο συντονιστή, αλλά δεν ήταν ο αρχηγός» φέρεται να κατέθεσε ο Bajolet.
«Έχουμε πλήρη γνώση του οργανογράμματος… Έχουμε κάνει πρόοδο σε αυτά τα ζητήματα, έτσι έχουμε στοιχεία για το ποιος ήταν ο εγκέφαλος».
Τα στοιχεία της κοινοβουλευτικής έρευνας δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα.
Μουσουλμανική «επανάσταση» στη Γαλλία
Το μακελειό στη Νίκαια δεν θα πρέπει να θεωρηθεί «μεμονωμένο περιστατικό» ούτε να αποδοθεί αποκλειστικά στο Ισλαμικό Χαλιφάτο το «τερατούργημα» της Δύσης που από τη γέννηση του έως και την «καταπολέμησή» του, χιλιάδες αθώοι σκοτώθηκαν και πλήρωσαν το τίμημα ενός επικίνδυνου παιχνιδιού.
Οι ρίζες του κακού βρίσκονται βαθιά στη γαλλική κοινωνία όπου το μουσουλμανικό στοιχείο είναι περίπου το 10% του πληθυσμού.
Επί μισό και πλέον αιώνα, η Ευρώπη βασιζόταν σε εισαγόμενα εργατικά χέρια σε δουλειές που οι Ευρωπαίοι πολίτες αρνούνταν να αναλάβουν.
Έτσι ήταν ευπρόσδεκτοι στη Γαλλία πρόσφυγες κυρίως από τις πρώην αποικίες Αλγέρι, Μαρόκο και Τυνησία.
Ουδείς ενδιαφέρθηκε όμως για τις συνθήκες διαβίωσής τους, τις κατοικίες όπου έβρισκαν κατάλυμα, πέραν από τις εγκληματικές συμμορίες και τους ισλαμιστές φονταμενταλιστές, οι οποίοι έβρισκαν πρόσφορο έδαφος για προσηλυτισμό.
Στη Γαλλία οι Αφρικανοί Μουσουλμάνοι μετανάστες ζουν σε γκέτο, μακριά από τα κεντρικά σημεία των πόλεων, βρίσκουν πολύ δύσκολα δουλειά και η ανεργία στους νέους είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από των «ακραιφνών» Γάλλων.
Στα γκέτο αυτά, μια και είναι δύσκολο να ξεφύγουν από τα τεχνητά σύνορα που έχει αναγείρει ο νεοσυντηριτισμός της γαλλικής κοινωνίας (βλ. άνοδο της Μαρίν Λε Πέν)οι νέοι έχουν δημιουργήσει μια βίαιη κοινωνία με θύματα κυρίως τις νεαρές γυναίκες.
Πριν μερικά χρόνια είχε αναστατώσει την γαλλική κοινή γνώμη ο βιασμός 13χρονης από 80 άνδρες.
Η ανδροκρατούμενη παράδοση της μουσουλμανικής κοινωνίας, θεωρεί ότι πρέπει να τιμωρούνται όσες νέες προσπαθούν να μιμηθούν τις συνήθειες και το ντύσιμο των Ευρωπαίων.
Οι ταραχές του 2005
Τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2005, ταραχές είχαν ξεσπάσει σε απόμακρα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας με επιθέσεις σε αστυνομικούς και πυρπόληση οχημάτων και δημόσιων κτηρίων.
Οι ταραχές ξέσπασαν στις 27 Οκτωβρίου 2005 στο Clichy-sous-Bois, όταν αστυνομικοί προσπάθησαν να συλλάβουν νεαρά άτομα που είχαν προσπαθήσει να κάνουν διάρρηξη σε κτήριο. Στο κυνήγι που ακολούθησε τρεις από τους νεαρούς είχαν καταφύγει σε υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας και δύο από αυτούς σκοτώθηκαν από ηλεκτροπληξία, προκαλώντας διακοπή ρεύματος στην περιοχή.
Το ατύχημα, είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει οργή στους νεαρούς ανέργους με την αστυνομία να κατηγορείται για βιαιοπραγίες.
Τα επεισόδια είχαν προκαλέσει την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις 8 Νοεμβρίου που αργότερα παρατάθηκε για αρκετές εβδομάδες ενώ άρχισε προπαγάνδα εναντίον των «μικτών γάμων».
Ταραχές και το 2013.
Τον Απρίλιο του 2011 οι γαλλικές αρχές επίσημα απαγόρευσαν τη μαντήλα και το φερετζέ. (Μαζί με άλλα θρησκευτικά σύμβολα). Απόφαση που αμφισβητήθηκε από την μουσουλμανική κοινότητα στη Γαλλία.
Στις 18 Ιουλίου 2013 αστυνομικός ζήτησε από μουσουλμάνα να αφαιρέσει το φερετζέ που φορούσε. Ο σύζυγός της αντέδρασε προσβεβλημένος και οι δύο συνελήφθησαν.
Οι ταραχές ξέσπασαν στο προάστιο Trappes, (banlieue) στο Παρίσι στις 19 Ιουλίου 2013, με εκατοντάδες νεαρούς κυρίως με αφρικανική προέλευση να πετούν πέτρες εναντίον αστυνομικών σταθμών. Στις 20 Ιουλίου πυρπολήθηκαν περισσότερα από 20 αυτοκίνητα στο Trappes…
Τα βίαια εκείνα επεισόδια ήταν ένας προάγγελος όσων ακολούθησαν: Η επίθεση στην εφημερίδα Charlie Hebdo, το Μπατακλάν και τώρα η Νίκαια… «Τρομοκράτες του πόνου» παίρνουν εκδίκηση από τους «τρομοκράτες του τρόμου». Δεν διστάζουν να αιματοκυλίσουν μία ευρωπαϊκή πόλη, όταν την ίδια στιγμή οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν υπολογίζουν τις απώλειες των ανθρώπινων ψυχών με τους πολέμους που μαίνονται στη Μέση Ανατολή.
O απολογισμός της τρομοκρατίας στη Γαλλία από το 2015 ήταν περισσότερα από 230 θύματα από όσα είχαν σημειωθεί τον προηγούμενο αιώνα της τρομοκρατίας.
Από το 1914 έως το 2014 είχαν σκοτωθεί 150 άνθρωποι σε βομβιστικές επιθέσεις δολοφονίες και αεροπειρατείες.
Αιματηρότερη χρονιά το 1961 όταν 28 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε βομβιστική επίθεση στο τρένο Στρασβούργο-Παρίσι, από τον ΟΑS (ακροδεξιά γαλλική οργάνωση κατά τον πόλεμο της Αλγερίας).
Το μακελειό της Νίκαιας
Στους 84 νεκρούς ανάμεσά στους οποίους δέκα παιδιά και έφηβοι ανέρχεται ο μέχρι τώρα απολογισμός του μακελειού στη Νίκαια, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού, Φρανσουά Μολέν, που έχει αναλάβει την ευθύνη των ερευνών.
Συνολικά, 202 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε αυτήν την επίθεση και 52 εξ αυτών δίνουν μάχη για να κρατηθούν στην ζωή, επισήμανε ο εισαγγελέας. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι ο δράστης πυροβόλησε αρκετές φορές εναντίον τριών αστυνομικών, ενώ οδηγούσε το φορτηγό του εναντίον του πλήθους.
Βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο δείχνουν το 19 τόνων φορτηγό να επιταχύνει καθώς κινούταν προς το συγκεντρωμένο πλήθος στην προβλήτα της Νίκαιας.
Επί δύο χιλιόμετρα ο δράστης σάρωνε ανθρώπους, ενώ πολλοί προσπάθησαν να τον σταματήσουν κυνηγώντας το φορτηγό ακόμη και με τα πόδια. Ένας μοτοσικλετιστής λέγεται ότι προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα του οδηγού πριν βρεθεί κάτω από τις ρόδες του φορτηγού. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη της επίθεσης, ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια που θα «απαντηθεί με πραγματική ισχύ και στρατιωτική δράση στη Συρία και στο Ιράκ».
«Σταμάτησε μπροστά μου έχοντας χτυπήσει ήδη πολλούς ανθρώπους. Είδα έναν άνδρα στον δρόμο, που προσπαθούσε να μιλήσει στον οδηγό για να τον κάνει να σταματήσει. Έμοιαζε νευρικός. Ήταν ένα κορίτσι κάτω από το φορτηγό και το έλιωσε. Ο άνδρας δίπλα μου την τράβηξε κοντά του. Η αστυνομία τον σκότωσε και το κεφάλι του ήταν έξω από το παράθυρο» είπε αυτόπτης μάρτυρας, περιγράφοντας τις τελευταίες στιγμές της επίθεσης.
Ντοκουμέντο από τη στιγμή των πυροβολισμών:
Ο Μολέν επιβεβαίωσε ότι ο άνδρας που αιματοκύλισε την Νίκαια έχει ταυτοποιηθεί μέσω των δακτυλικών αποτυπωμάτων του ως ο Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ.
Ήταν «απόλυτα άγνωστος στις υπηρεσίες πληροφοριών» της Γαλλίας, υπογράμμισε ο εισαγγελέας της γαλλικής πρωτεύουσας. Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν ο δράστης ενήργησε μόνος ή είχε συνεργούς και διασυνδέσεις με εξτρεμιστικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με τον Γάλλο εισαγγελέα, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ωστόσο η επίθεση στην Νίκαια έχει χαρακτηριστικά γνωρίσματα χτυπήματος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και συμβαδίζει «με μεγάλη ακρίβεια στις προτροπές που οι (τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου) απευθύνουν σε μόνιμη βάση για τη διάπραξη δολοφονιών.
Ποιος ήταν ο Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ
Παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών ο 31χρονος δράστης της επίθεσης στη Νίκαια που δολοφόνησε τουλάχιστον 84 ανθρώπους είχε καταγωγή από την Τυνησία.
Την πρώτη φωτογραφία του μακελάρη ανήρτησε το μεσημέρι της Παρασκευής στον λογαριασμό του στο Twitter ο αρχισυντάκτης της Ισραηλινής τηλεόρασης, Amichai Stein.
Το άσπρο φορτηγό-ψυγείο με το οποίο σκόρπισε τον θάνατο σε ανυποψίαστους πολίτες και τουρίστες, φέρεται να το νοίκιασε ο Μπουλέλ δύο ημέρες νωρίτερα στο Σεν Λοράν Ντι Βαρ.
Ο 31χρονος Γαλλοτυνήσιος έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας, έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών.
Μεταξύ των αντικειμένων που βρέθηκαν στο φορτηγό ήταν μία ταυτότητα, ένα κινητό τηλέφωνο και μία πιστωτική κάρτα.
Ο δράστης ήταν γνωστός στις αστυνομικές Αρχές για μικροεγκλήματα, όπως βία (και με τη χρήση όπλου), κλοπή και απειλή χρήσης βίας, αλλά όχι και στις μυστικές υπηρεσίες. Δεν έχει διαπιστωθεί αν είχε διασυνδέσεις με τζιχαντιστές.
Όλα τα όπλα που βρέθηκαν στο φορτηγό ήταν ψεύτικα εκτός από ένα πιστόλι. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι αρχικά ο κόσμος πίστευε ότι ο οδηγός είχε χάσει τον έλεγχο του φορτηγού, αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι επρόκειτο για εσκεμμένη ενέργεια.
«Είχα τον χρόνο να δω το πρόσωπο του δράστη. Είχε γενειάδα και έδειχνε να το διασκεδάζει» δήλωσε ένας άνδρας.
Γείτονες του Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ τον περιέγραψαν ως μοναχικό και σιωπηλό. Ο άνδρας ανέβαινε πάντα στο διαμέρισμά του με το ποδήλατό του και στάθμευε σε κοντινή απόσταση ένα φορτηγάκι που χρησιμοποιούσε στη δουλειά του.
Δείτε τις φωτογραφίες από το σπίτι του μακελάρη στη γειτονιά της Νίκαιας Αμπατουάρ που δημοσιεύθηκαν από την δημοσιογράφο του AFP, Catherine Marciano:
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης
Με πληροφορίες από France 24 / Reuters / AFP