Σε κατάσταση πολιορκίας βρέθηκε την Τρίτη το Κίτο. Χιλιάδες διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους ήταν αυτόχθονες, βρέθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας του Ισημερινού και μάλιστα κάποιοι από αυτούς κατέλαβαν για λίγο το αυστηρά φρουρούμενο κτήριο της εθνοσυνέλευσης, που ήταν άδειο εκείνη την ώρα, πριν απωθηθούν από την αστυνομία, η οποία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Ο πρόεδρος της χώρας Λενίν Μορένο έδωσε εντολή στις αστυνομικές αρχές να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτήρια και δημόσιοι θεσμοί και εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας, με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε την έκτη συνεχόμενη ημέρα των μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει στο πλαίσιο της δανειακής συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που σημαδεύονται από βίαια επεισόδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Σύμφωνα με το διάταγμα, θα απαγορευτεί η πρόσβαση στις περιοχές αυτές από τις 08.00 έως τις 17.00, ενώ η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει κηρυχθεί συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ.

Τις διαδηλώσεις των τελευταίων έξι ημερών πυροδότησαν η κατάργηση της επιδότησης των καυσίμων και άλλα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει ο Μορένο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης, ανάμεσά τους τουλάχιστον 10.000 αυτόχθονες που έκαναν πορεία έως την πρωτεύουσα, σχεδίαζαν να κάνουν πορεία μέχρι το κτήριο όπου βρίσκεται η έδρα της κυβέρνησης.

Ο Μορένο αποφάσισε να μεταφέρει προσωρινά την κυβέρνησή του στην πόλη Γουαγιακίλ, όπου συνεδρίασε το υπουργικό του συμβούλιο χθες.

Διαδηλωτές συνέχιζαν να κρατούν αποκλεισμένους 84 δρόμους σε 21 επαρχίες, σύμφωνα με την εφημερίδα «El Telégrafo», ενώ αναφέρθηκαν επεισόδια σε διάφορες περιοχές. Οι Αρχές έκαναν λόγο για 570 συλλήψεις, αν και αρκετοί από τους συλληφθέντες έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

Εν τω μεταξύ, ηγέτες των αυτοχθόνων διέψευσαν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία μέλη οργανώσεών τους προχώρησαν σε λεηλασίες και η ομοσπονδία CONAIE, η οποία εκπροσωπεί πολλές φυλές, επεσήμανε πως δεν θα επιτρέψει ο αγώνας της εναντίον της πολιτικής του ΔΝΤ στον Ισημερινό να «ποινικοποιηθεί».


   

 

Τη Δευτέρα ο Μορένο κατηγόρησε τον προκάτοχό του και άλλοτε πολιτικό του μέντορα Ραφαέλ Κορέα και τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ότι απεργάστηκαν και έθεσαν σε εφαρμογή σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας.

Από το Βέλγιο όπου ζει, ο Κορέα με ένα βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο Twitter διέψευσε ότι σχεδιάζει «πραξικόπημα» και κατηγόρησε με τη σειρά του τον Μορένο ότι επιβάλλει «δικτατορία» και επιδίδεται σε «βάρβαρη καταστολή» όσων εναντιώνονται στην πολιτική του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης