Ο πρώην αντιπρόεδρος του Ισημερινού Χόρχε Γκλας, η τύχη του οποίου βρίσκεται στην καρδιά της πολιτικής και διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στο Κίτο και το Μεξικό, διακομίστηκε από τη φυλακή της Γουαγιακίλ σε νοσοκομείο εξαιτίας «πιθανής» αδιαθεσίας του, ανακοίνωσε η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων (SNAI) του κράτους των Άνδεων.
Χθες το πρωί, «ο φυλακισμένος Χόρχε Γκλας δεν παρουσιάστηκε στο προσκλητήριο», με αποτέλεσμα να τεθούν «αμέσως σε εφαρμογή πρωτόκολλα ασφαλείας», προτού διαπιστωθεί πως ο πρώην αντιπρόεδρος Γκλας είχε παρουσιάσει «πιθανή αδιαθεσία μετά την άρνησή του να τραφεί τις τελευταίες 24 ώρες», ανέφερε η SNAI σε ανακοίνωσή της.
Ο κρατούμενος «διακομίστηκε από τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών στο ναυτικό νοσοκομείο της Γουαγιακίλ όπου εισήχθη περί τις 12:45» (τοπική ώρα· 20:45 ώρα Ελλάδας). Παραμένει εκεί σε «σταθερή κατάσταση» και επρόκειτο να παραμείνει «υπό παρακολούθηση τις προσεχείς ώρες» προτού μεταχθεί πίσω στο κελί του.
Πρώην αντιπρόεδρος της χώρας από το 2013 έως το 2018, στενός συνεργάτης του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα, ο Χόρχε Γκλας, καταδικασμένος δύο φορές για διαφθορά —σε δίκες που ο ίδιος χαρακτήρισε πολιτικές, κάτι που απέρριψαν οι εισαγγελείς—, προσέφυγε τον Δεκέμβριο του 2023 στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο.
Αστυνομικοί εισέβαλαν το βράδυ της Παρασκευής στις εγκαταστάσεις της πρεσβείας για να τον συλλάβουν. Η εισβολή αυτή, παραβίαση διεθνών συμβάσεων για τις διπλωματικές εγκαταστάσεις, πυροδότησε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων Μεξικού-Ισημερινού και κατακραυγή σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως σκοπεύει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) της Χάγης, ενώ το μεξικανικό διπλωματικό προσωπικό που υπηρετούσε στο Κίτο επαναπατρίστηκε. Το Μεξικό εννοεί να διατρανώσει στο κορυφαίο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών τον απαραβίαστο χαρακτήρα των διπλωματικών αντιπροσωπειών, όπως έχει οριστεί με τη σύμβαση της Βιένης (1961) για τις διπλωματικές σχέσεις.
Στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί, ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ έκρινε πως η έφοδος ήταν «αληθινά αυταρχική» ενέργεια από πλευράς Ισημερινού, που πιθανόν οφειλόταν, κατ’ αυτόν, στην απειρία του νεαρού προέδρου του, του 36χρονου Ντανιέλ Νομπόα.
«Κίνδυνος απόδρασης»
Σύμφωνα με το Κίτο, η απόφαση του Μεξικού να δώσει πολιτικό άσυλο στον 54χρονο πρώην αντιπρόεδρο ήταν «παράνομη».
Η κυβέρνηση του Ισημερινού διαβεβαίωσε πως είναι διατεθειμένη να «αποκαταστήσει τις σχέσεις» της με το Μεξικό, υπό τον όρο όμως ότι η «εθνική κυριαρχία» του θα γίνεται «σεβαστή».
Η κρίση «μπορεί να επιλυθεί γύρω από ένα τραπέζι, όπου τα δυο μέρη θα πρέπει να πουν την αλήθεια και, με βάση αυτή την αλήθεια, να αρχίσουν να επιλύουν και να ανοικοδομούν» (τα προβλήματα και τη διμερή σχέση αντίστοιχα), δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Γαβριέλα Σόμερφελντ. «Είμαστε ανοικτοί στην αποκατάσταση των σχέσεων, με (προϋπόθεση τον) σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας».
Ο πρόεδρος Νομπόα κατόπιν προσπάθησε να εξηγηθεί με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.
«Σε μια περίπλοκη και άνευ προηγουμένου κατάσταση στη χώρα μας, έλαβα εξαιρετικές αποφάσεις για να προστατεύσω την εθνική ασφάλεια, το κράτος δικαίου και την αξιοπρέπεια ενός λαού που απορρίπτει κάθε μορφής ατιμωρησία για τους εγκληματίες», ανέφερε ο κ. Νομπόα υπεραμυνόμενος της εισβολής στη μεξικανική πρεσβεία.
«Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε την απελευθέρωση καταδικασμένων εγκληματιών που ενέχονται σε πολύ σοβαρά εγκλήματα (…) όταν υπάρχει άμεσος κίνδυνος απόδρασής τους», συνέχισε, διαβεβαιώνοντας πως «ο Ισημερινός είναι χώρα της ειρήνης και της δικαιοσύνης που σέβεται όλα τα έθνη και το διεθνές δίκαιο».
«Στον αδελφό λαό του Μεξικού λέω πως είμαι πάντα διατεθειμένος να επιλύω οποιαδήποτε διαφορά, αλλά η δικαιοσύνη δεν είναι διαπραγματεύσιμη», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους, που εξελέγη στα τέλη του 2023.
Η συνήγορος υπεράσπισης του Χόρχε Γκλας, η Σόνια Βέρα Γκαρσία, εξέφρασε προχθές Κυριακή τη «βαθιά ανησυχία» της για τη μεταγωγή του πολιτικού στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Γουαγιακίλ, κρίνοντας πως έτσι «εκτίθεται» σε «σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή του και τη σωματική του ακεραιότητα» και ότι παραβιάζονται «θεμελιώδη δικαιώματά του».
Ο πρόεδρος Νομπόα, γιος μεγιστάνα, που δηλώνει κεντροαριστερός αλλά υποστηρίζεται από τη δεξιά στο κοινοβούλιο, αντιμετωπίζει κύμα βίας άνευ προηγουμένου, συνδεόμενο με το οργανωμένο έγκλημα και τη διακίνηση ναρκωτικών. Παρουσίασε την αστυνομική επιχείρηση στη μεξικανική πρεσβεία ως μέρος του «αγώνα εναντίον της ατιμωρησίας».
Ο πρώην αντιπρόεδρος Γκλας καταδικάστηκε το 2017 να εκτίσει έξι χρόνια κάθειρξης στο πλαίσιο υπόθεσης διαφθοράς που εγγραφόταν στο σκάνδαλο της γιγαντιαίας βραζιλιάνικης κατασκευαστικής εταιρείας Οντεμπρέχτ. Αφέθηκε ελεύθερος το 2022, κατόπιν προσφυγής του στη δικαιοσύνη. Είχε επίσης καταδικαστεί το 2020 να εκτίσει οκτώ χρόνια κάθειρξης για άλλη υπόθεση διαφθοράς. Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για τρίτη υπόθεση διαφθοράς, που αφορά κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων προοριζόμενων για την ανοικοδόμηση παραθαλάσσιων πόλεων στην επαρχία Μαναβί έπειτα από καταστροφικό σεισμό το 2016. Ο ίδιος και ο πρώην πρόεδρος Κορέα μιλούν για διώξεις με σκοπό την πολιτική εξόντωσή τους.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters