Τουλάχιστον πέντε έγκλειστοι σκοτώθηκαν και άλλοι έντεκα τραυματίστηκαν σε νέα σύγκρουση μεταξύ συμμοριών σε φυλακή του Ισημερινού, ανακοίνωσε χθες Κυριακή η διεύθυνση σωφρονιστικών καταστημάτων του κράτους της Αμερικής, που ζει τα τελευταία χρόνια ραγδαία κλιμάκωση της βίας των καρτέλ των ναρκωτικών.

«Έχουμε τη λύπη να ανακοινώσουμε ότι, μέχρι στιγμής, πέντε άνθρωποι οι οποίοι στερούνταν την ελευθερία τους είναι νεκροί και 11 τραυματίστηκαν» μετά τα επεισόδια στη φυλακή Γουάγιας 1, ανέφερε η SNAI.

Οι τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, διευκρίνισε, τονίζοντας πως είναι εκτός κινδύνου.

Μπροστά στη φυλακή, όπου πήγαιναν και έρχονταν μέλη του στρατού, της αστυνομίας και ασθενοφόρα, συγγενείς φυλακισμένων περίμεναν νέα.

«Έχω απελπιστεί, θέλω πληροφορίες αλλά δεν μου τις δίνουν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο γυναίκα ο γιος της οποίας κρατείται στη φυλακή, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Οι φυλακές του Ισημερινού έχουν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε κάτι σαν κέντρα επιχειρήσεων συμμοριών οι οποίες συγκρούονται για τον έλεγχο της αγοράς ναρκωτικών και των οδών διακίνησής τους.

Περίπου δέκα παρόμοια επεισόδια έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 420 ανθρώπους από τον Φεβρουάριο του 2021. Δεκάδες κρατούμενοι κάηκαν ζωντανοί ή υπέκυψαν αφού ακρωτηριάστηκαν.

Νωρίτερα, η SNAI διέταξε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε όλες τις φυλακές της χώρας, με τη συνδρομή της αστυνομίας και του στρατού.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Σαπάτα ανακοίνωσε πως ενεργοποιήθηκαν πρωτόκολλα για τον έλεγχο και της επιβολής της τάξης στα σωφρονιστικά καταστήματα. Πρόκειται για μέτρα που είχαν αποφασιστεί έπειτα από προηγούμενα αιματηρά επεισόδια στη Γουάγιας 1, πελώρια φυλακή στη Γουαγιακίλ. Η πόλη αυτή, στο δυτικό τμήμα του Ισημερινού, μεγάλο λιμάνι και οικονομική πρωτεύουσα, πλήττεται περισσότερο από τη βία των συμμοριών.

Η SNAI τόνισε εξάλλου πως έγκλειστοι που φέρονται να ανήκουν σε συμμορίες πήραν «ομήρους» φύλακες σε άλλα τέσσερα σωφρονιστικά καταστήματα, στις επαρχίες Κοτοπάξι, Ασουάι, Κανιάρ και Ελ Όρο.

Βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις προκειμένου να «απελευθερωθούν» και να αποκατασταθεί «η ομαλότητα», σύμφωνα με την υπηρεσία, που τόνισε ότι οι φύλακες είναι καλά.

Σύμφωνα με πρόσφατη απογραφή, στις 36 φυλακές του Ισημερινού κρατούνται 31.321 άνθρωποι, ανάμεσά τους 3.245 αλλοδαποί, ενώ η ονομαστική χωρητικότητά τους είναι 30.000 θέσεις.