Είναι ώρα η Βρετανία, και όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση, να προχωρήσει σε συμβιβασμούς για να επιτευχθεί μια συμφωνία για το Brexit, δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, περιγράφοντας την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από το μπλοκ ως «ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι ίδιοι».
Ωστόσο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται σήμερα να εκφωνήσει ομιλία λέγοντας ότι η ΕΕ «πρέπει να κάνει μια επιλογή» για το εάν θέλει να συμβιβαστεί προκειμένου να αποφύγει τη ζημιά που θα προκαλέσει η αποχώρηση της Βρετανία χωρίς μια συμφωνία.
Ο Βαράντκαρ δήλωσε ότι το μπλοκ είχε ήδη προχωρήσει σε συμβιβασμούς και ότι τώρα είναι σειρά της βρετανικής κυβέρνησης να κάνει κάποια κίνηση.
«Ό,τι συμφωνήθηκε ήταν ήδη συμβιβασμός. Δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την επικύρωσή του, άρα το ερώτημα θα πρέπει να είναι τι είναι τώρα διατεθειμένοι να μας προσφέρουν», δήλωσε ο Βαράντκαρ σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο.
«Δεν έχουμε λάβει καμία προσφορά από αυτούς ως προς το τι θα μας δώσουν ως αντάλλαγμα για τις όποιες αλλαγές».
Οι δύο πλευρές διαφωνούν για το λεγόμενο ιρλανδικό backstop, που στόχο έχει να αποτρέψει την επιστροφή σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας- το μοναδικό χερσαίο σύνορο μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Η Μέι θέλει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις από την ΕΕ ότι η Βρετανία δεν θα βρεθεί παγιδευμένη για πάντα στο backstop, το οποίο προβλέπει ότι η Βρετανία θα παραμείνει σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.
Ο Βαράντκαρ πρότεινε έναν πιθανό συμβιβασμό: την επαναφορά μιας προηγούμενης εκδοχής του backstop που θα κρατά μόνο τη Βόρεια Ιρλανδία, αντί ολόκληρο το Ηνωμένο Βασιλείο, στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ. «Με χαρά θα εφαρμόζαμε και με χαρά θα θέσουμε σε εφαρμογή το backstop μόνο στη Βόρεια Ιρλανδία εάν θέλουν να επιστρέψουμε σε αυτό».
Ο Βαράντκαρ δήλωσε ότι η δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, σύμφωνα με την οποία το 67% των πολιτών στη Βόρεια Ιρλανδία θα ήθελαν να παραμείνουν στη ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση μετά το Brexit, δείχνει ότι αυτή η επιλογή έχει την υποστήριξη των πολιτών στην περιοχή.
«Εάν η Βόρεια Ιρλανδία…είναι υπέρ του backstop, γιατί η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων…να πάει ενάντια στις επιθυμίες των πολιτών της Βόρειας Ιρλανδίας», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.