Ιρλανδός «κυανόκρανος» της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε “περιστατικό” που σημειώθηκε στο νότιο τμήμα της χώρας υπό αδιευκρίνιστες προς το παρόν συνθήκες, ανακοίνωσαν σήμερα η UNIFIL και το Δουβλίνο.
Σε ανακοίνωσή της, η δύναμη του ΟΗΕ αναφέρει ότι “ένας κυανόκρανος σκοτώθηκε και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν την νύχτα που πέρασε σε περιστατικό κοντά στο χωριό Αλ Ακμπίγια, ακριβώς έξω από την ζώνη επιχειρήσεων της UNIFIL”.
Η δύναμη του ΟΗΕ προσθέτει ότι “ξεκίνησε έρευνα για να διευκρινιστεί ακριβώς τι συνέβη”.
Τα θύματα είναι Ιρλανδοί κυανόκρανοι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας Σάιμον Κόβενι, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης σε ένα “σοβαρό περιστατικό” χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
Παράλληλα σε ανάρτησή τους στο Twitter, οι ένοπλες δυνάμεις της Ιρλανδίας σημειώνουν ότι αυτοκινητοπομπή δύο οχημάτων των κυανόκρανων που μετέφερε οκτώ στρατιώτες, αναχώρησε από τη ζώνη επιχειρήσεων της UNIFIL και κατευθυνόταν αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ προς τη Βηρυτό όταν αποτέλεσε “στόχο πυρών ελαφρών όπλων”.
“Με βαθιά λύπη οι Óglaigh na hÉireann (ένοπλες δυνάμεις της Ιρλανδίας) μπορούν να επιβεβαιώσουν τον θάνατο ενός από τους κυανόκρανούς μας σε ένα σοβαρό περιστατικό στον Λίβανο χθες το βράδυ”, σημείωσαν επίσης σε ανακοίνωσή τους οι ένοπλες δυνάμεις της Ιρλανδίας, στην οποία διευκρίνισαν ότι ο ένας από τους τραυματισμένους Ιρλανδούς κυανόκρανους βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση και υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση μετά το περιστατικό, ενώ οι άλλοι δύο που τραυματίστηκαν νοσηλεύονται με ελαφρά τραύματα.
Επίσης διευκρίνισαν ότι οι υπόλοιποι τέσσερις που επέβαιναν στην αυτοκινητοπομπή δεν τραυματίστηκαν στο περιστατικό.
Ο Σάιμον Κόβενι, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημείωσε ότι θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για να συζητήσει για το περιστατικό.
Η Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο, παρούσα στη χώρα από το 1978, αποτελείται από σχεδόν 10.000 στρατιώτες και έχει αναπτυχθεί στο νότιο τμήμα της χώρας ως ασπίδα προστασίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο, δύο χώρες που παραμένουν τυπικά σε κατάσταση πολέμου έπειτα από διάφορες συγκρούσεις.
Στο παρελθόν περιστατικά έχουν σημειωθεί ανάμεσα σε περιπόλους της UNIFIL και υποστηρικτές της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ στις μεθοριακές ζώνες που ελέγχονται από το ισχυρό σιιτικό κίνημα.