Όλες οι πιθανές λύσεις στα σύνορα της Ιρλανδίας μετά το Brexit είναι πολύ δύσκολες και θα αφήσουν τις μικρότερες επιχειρήσεις να αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, υποστηρίζουν οι ειδικοί. 

Η «Guardian» δημοσιοποίησε κυβερνητικά έγγραφα που διέρρευσαν και περιγράφουν μείζονες ανησυχίες μόλις δύο μήνες πριν η Βρετανία εγκαταλείψει την Ε.Ε.

Έκθεση που συνοψίζει τα πορίσματα των επίσημων ομάδων εργασίας της κυβέρνησης με «εναλλακτικές ρυθμίσεις» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ζητήματα με όλα τα σενάρια που υποβλήθηκαν για να προσπαθήσουμε να αντικαταστήσουμε τη ρύθμιση «backstop» (επαναλειτουργία συνόρων).

Υπάρχουν επίσης ειδικές ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσον θα μπορούσε να παρασχεθεί τεχνολογική λύση για τον έλεγχο του διασυνοριακού εμπορίου.

Οι επικριτές ανέφεραν ότι το χαρτί, που αποκαλύπτει η «Guardian», θα πρέπει να «προκαλέσει συναγερμό» σε όλη την κυβέρνηση για το πόσο πιθανό είναι να βρεθούν οι εναλλακτικές ρυθμίσεις για το «backstop».

Βασικό μέρος των διαπραγματεύσεων για το Brexit ήταν τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Τα σύνορα είναι θέμα μεγάλης πολιτικής, ασφάλειας και διπλωματικής ευαισθησίας για την Ιρλανδία. Ως εκ τούτου, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ε.Ε. συμφώνησαν -κατ’ αρχήν-  ότι ως αποτέλεσμα του Brexit δεν θα πρέπει να υπάρχουν νέοι φυσικοί έλεγχοι ή υποδομές στα σύνορα.

Αλλά εδώ μπαίνει το αμφισβητούμενο σύστημα ασφαλείας «backstop». Η «πίσω στάση» αποτελεί την τελευταία λύση, για να διατηρηθεί απρόσκοπτο σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας.

Ο απόρρητος φάκελος που φέρει την ένδειξη «επίσημο-ευαίσθητο» και εκπονήθηκε για το συμβούλιο διαπραγματεύσεων εξόδου από την Ε.Ε. έχει ημερομηνία 28 Αυγούστου.

Αναφέρει λεπτομερώς πώς τα ευρήματα όλων των συμβουλευτικών ομάδων που ενημερώνουν τη βρετανική κυβέρνηση για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας περιγράφονται με αοριστίες σκόπιμα για παραπλάνηση, προκειμένου να αποφευχθεί η παρεμπόδιση της αναμενόμενης αναδιαπραγμάτευσης της νέας κυβέρνησης με την Ε.Ε. ανατρέποντας όσα συμφωνήθηκαν από την Τερέζα Μέι.

Εναλλακτικά συστήματα για την αποφυγή ενός «σκληρού» βόρειου ιρλανδικού συνόρου μετά το Brexit έχουν γίνει το κεντρικό δόγμα της στρατηγικής Brexit του Μπόρις Τζόνσον.

Το βλέπει αυτό ως τρόπο να ξεκλειδώσει νέα συμφωνία με την Ευρώπη και ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν «άφθονες λύσεις». Ωστόσο, η απόρρητη έκθεση δείχνει ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος λύση, παρά το γεγονός ότι ο Τζόνσον έχει δαπανήσει σχεδόν το ένα τρίτο του στόχου των 30 ημερών που η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τού έδωσε προκειμένου να βρει κάποια νέα πρόταση.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης