Η Ιρλανδία είναι η επόμενη ευρωπαϊκή χώρα που προχωράει στην απέλαση Ρώσου διπλωμάτη, στο πλαίσιο της αντίδρασης για την απόπειρα δηλητηρίασης του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, στην πόλη Σάλσμπερι της Βρετανίας.

Συγκεκριμένα η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι απελαύνει έναν Ρώσο διπλωμάτη και γίνεται με αυτόν τον τρόπο η 17η χώρα της ΕΕ και 24η συνολικά, πλην Ηνωμένου Βασιλείου, που ακολουθεί αυτή την τακτική εναντίον της Ρωσίας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας χαρακτηρίζει τη χρήση τοξικής χημικής ουσίας ως όπλου από οποιονδήποτε και οπουδήποτε «ιδιαιτέρως σοκαριστική και αποτρόπαια». Προσθέτει ότι το περιστατικό στο Σάλσμπερι «δεν ήταν μόνο επίθεση κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά προσβολή για το διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες».

Η Βουλγαρία ανακαλεί τον πρέσβη της από τη Μόσχα

Στο μεταξύ, η Βουλγαρία ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακαλεί τον πρέσβη της από τη Ρωσία.

Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει πως η ανακοίνωση αυτή σηματοδοτεί μια σκλήρυνση της στάσης της πρώην κομμουνιστικής χώρας, τέσσερις ημέρες αφότου ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ είχε δηλώσει πως δεν σχεδιάζει να ανακαλέσει τον απεσταλμένο.

Η Βουλγαρία, η οποία ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, δεν προχώρησε τόσο όσο η Βρετανία και άλλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες κατηγόρησαν απ’ ευθείας τη Ρωσία ότι πραγματοποίησε την επίθεση και απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες.

Ο Μπορίσοφ είχε δηλώσει την Παρασκευή πως, μολονότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» να βρίσκεται η Ρωσία πίσω από την επίθεση, χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις, ενώ επίσης ανησυχεί ότι η ανάκληση πρεσβευτών της ΕΕ μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω βλάβη στις σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο Μπορίσοφ και ο πρέσβης της Βουλγαρίας στη Μόσχα, ο Μπόικο Κότσεφ, συζήτησαν την επίθεση εναντίον του πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, καθώς και τις αντιδράσεις στη Ρωσία, την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα, ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης.

Η ικανοποίηση της Βρετανίας

Νωρίτερα, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι είχε πει στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι οι διεθνείς κινήσεις κατά της Ρωσίας δεν έγιναν μόνο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Βρετανούς, αλλά και επειδή «οι εταίροι αναγνωρίζουν την απειλή» που συνιστά η Μόσχα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε τη διεθνή συνεργασία στη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ διευκρίνισε πως δεν υπάρχει πρόθεση αθλητικού μποϊκοτάζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου στα ρωσικά γήπεδα αυτό το καλοκαίρι.

Το απόγευμα η κ. Μέι θα εμφανιστεί ενώπιον μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπου αναμένεται να έχει την ευκαιρία να αναφερθεί πιο αναλυτικά στην αντιμετώπιση της Ρωσίας.

Νεότερη ανακοίνωση κατά της Ρωσίας αναμένεται και από το ΝΑΤΟ.

Συνολικά οι Ρώσοι διπλωμάτες που έχουν απελαθεί ή θα απελαθούν από 25 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των 23 από τη Βρετανία, ανέρχονται σε 140.

Η Ρωσία έχει διαμηνύσει ότι η απάντησή της θα είναι «σκληρή».