Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι μετατρέπουν την περιοχή του Κόλπου σε «πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί», σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.
Η κυκλοφορία δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο μέσω του Στενού του Χορμούζ έχει γίνει το επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν αφότου η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε από μια διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και επανέφερε τις κυρώσεις προκειμένου να στραγγαλίσει τις πετρελαϊκές εξαγωγές της Τεχεράνης.
Έπειτα από εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές σε έξι δεξαμενόπλοια τον Μάιο και τον Ιούνιο και τη σύλληψη από το Ιράν ενός υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου τον Ιούλιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν μια ναυτική αποστολή ασφαλείας στον Κόλπο, μαζί με τη Βρετανία, για να προστατεύσουν εμπορικά πλοία.
Σε σημεία της συνέντευξής του, που μετέδωσε το εδρεύον στο Κατάρ Al Jazeera, ο Ζαρίφ ανέφερε πως το Στενό είναι «μικρό, θα καταστεί λιγότερο ασφαλές καθώς ξένα (πολεμικά) πλοία αυξάνουν την παρουσία τους σε αυτό».
«Η περιοχή έχει γίνει πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί επειδή η Αμερική και οι σύμμαχοί της την πλημμυρίζουν με όπλα», είπε.
Ο Ζαρίφ, που έφθασε στην Ντόχα χθες Κυριακή, συναντήθηκε σήμερα με τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι, για συνομιλίες προκειμένου να διαβιβάσει το μήνυμα αυτό, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά ΜΜΕ.
Το Κατάρ, που φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, προσπαθεί να αποφύγει την εμπλοκή του στην κλιμακούμενη διαμάχη ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη.
Το Ιράκ, που διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με την Ουάσινγκτον όσο και με την Τεχεράνη, προειδοποίησε σήμερα ότι η ανάπτυξη των δυτικών δυνάμεων πυροδοτεί την ένταση στην περιοχή.
«Τα κράτη του Κόλπου μπορούν από κοινού να διασφαλίσουν τη διέλευση των πλοίων», ανέφερε ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ αλ-Χακίμ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Το Ιράκ επιδιώκει να μειώσει την ένταση στην περιοχή μας μέσω ψύχραιμων διαπραγματεύσεων… Η παρουσία δυτικών δυνάμεων στην περιοχή θα αυξήσει την ένταση», είπε.
Τον περασμένο μήνα οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν συνέλαβαν το βρετανικό δεξαμενόπλοιο, το Stena Impero, κοντά στο Στενό για φερόμενες παραβιάσεις της ναυσιπλοΐας, δύο εβδομάδες αφού η Βρετανία είχε συλλάβει ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο κοντά στο Γιβραλτάρ, το οποίο κατηγόρησε ότι παραβίασε τις κυρώσεις σε βάρος της Συρίας.
Η διαμάχη με τα δεξαμενόπλοια έχει εμπλέξει τη Βρετανία στη διπλωματική διαμάχη ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ – που θέλουν να διασώσουν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν – και τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες πιέζουν για μια πιο σκληρή πολιτική απέναντι στο Ιράν.