Έπειτα από εβδομάδες βάρβαρης καταστολής των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν, η επικεφαλής του κόμματος του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς κάλεσε χθες Κυριακή να τερματιστούν οι συνομιλίες με σκοπό να περισωθεί η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

«Οι συνομιλίες πρέπει να τερματιστούν», δήλωσε η Σάσκια Έσκεν, η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του μείζονος κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Είναι καιρός να πούμε: ‘ως εδώ και μη παρέκει’», επέμεινε η κυρία Έσκεν, επισημαίνοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γυναίκες και οι άνδρες που συνεχίζουν να διαδηλώνουν.

Η Γερμανία, μαζί με τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ, παίρνει μέρος στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν για να επανέλθουν όλα τα μέρη στην πλήρη τήρηση των όρων του κειμένου, που είχε σκοπό να αποτραπεί το ενδεχόμενο η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Η συμφωνία, που προέβλεπε αυστηρούς περιορισμούς στο ιρανικό πρόγραμμα με αντάλλαγμα άρση των κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, πνέει τα λοίσθια αφότου ο Αμερικανός τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τη χώρα του από αυτή το 2018.

Παρά το ότι ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει επανειλημμένα πως θέλει να επανέλθει η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας, η κυβέρνησή του τόνιζε πρόσφατα πως δεν βλέπει καμιά πιθανότητα το ΚΟΣΔ να τεθεί εκ νέου σε ισχύ στο εγγύς μέλλον.

Ο ειδικός του SPD για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Νιλς Σμιτ επισήμανε ωστόσο στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο ότι η διακοπή των συνομιλιών δεν θα αποτελούσε υπεύθυνη προσέγγιση.

Το ενδεχόμενο η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα θα σήμαινε πως θα εγειρόταν κίνδυνος για την ασφάλεια του Ισραήλ και για την περιφερειακή σταθερότητα, ενώ θα μπορούσε επίσης να πυροδοτήσει κούρσα εξοπλισμών, εξήγησε ο κ. Σμιτ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν τις εξελίξεις στο Ιράν σήμερα στο Λουξεμβούργο· αναμένεται να επιβληθούν νέες κυρώσεις σε αντίποινα για την πάταξη των διαδηλώσεων. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, στο στόχαστρο θα μπουν πρόσωπα και θεσμοί που ευθύνονται για την βίαιη καταστολή των μαζικών κινητοποιήσεων.

Έναυσμα για τις διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης και του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα για τις Ιρανές ήταν ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί στα χέρια της αστυνομίας ηθών, μετά τη σύλληψή της διότι δεν κάλυπτε πλήρως τα μαλλιά της. Οι διαδηλωτές κατηγορούν την αστυνομία ηθών πως προκάλεσε τον θάνατό της χτυπώντας τη νεαρή. Οι Αρχές απορρίπτουν την κατηγορία και αποδίδουν το κύμα διαδηλώσεων ιδίως στην «υποκίνηση» ξένων δυνάμεων.