Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν το Ιράν ότι ήταν πίσω από τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν. Την ίδια ώρα που  η Τεχεράνη κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για «διπλωματία δολιοφθοράς».

Η επίθεση στις 13 Ιουνίου σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν έχει ωθήσει την ένταση μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών σε νέα ύψη, δημιουργώντας ανησυχίες ότι η περιοχή κινδυνεύει να επαναλάβει τον περίφημο «πόλεμο των τάνκερ» του 1988.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ώρες μετά το περιστατικό, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωνε για τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια της Νορβηγίας και της Ιαπωνίας: «Η αξιολόγηση αυτή βασίζεται στις πληροφορίες, τα χρησιμοποιούμενα όπλα, το επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης που απαιτείται για την εκτέλεση της επιχείρησης, οι πρόσφατες παρόμοιες ιρανικές επιθέσεις στη ναυτιλία και το γεγονός ότι δεν υπάρχει ομάδα πληρεξουσίων που δραστηριοποιείται στην περιοχή έχει τους πόρους και την ικανότητα να ενεργεί με τέτοιο βαθμό  πολυπλοκότητας».

Το αμερικανικό ναυτικό κυκλοφόρησε ένα θολό ασπρόμαυρο βίντεο, το οποίο ισχυρίζεται ότι ήταν ένα ιρανικό πλοίο των Επαναστατικών Φρουρών, να προσεγγίζει ένα από τα δεξαμενόπλοια για να αφαιρέσει νάρκη  που δεν είχε εκραγεί.

Το βίντεο, ωστόσο, απέχει πολύ από το να είναι πειστικό και άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμπληρώνοντας τα δεδομένα περισσότερο, ο Ιάπωνας πλοιοκτήτης έρχεται σε αντίθεση με την αμερικανική εκδοχή των επιθέσεων. Η Yutaka Katada ανακοίνωσε ότι  «ιπτάμενο αντικείμενο και όχι νάρκη»  είχε προκαλέσει την έκρηξη.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί χαρακτήρισε τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια «ύποπτες», δεδομένου ότι συνέβη ακριβώς όταν ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe συναντιόταν με τον Ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολά Αλί Χαμενέι στην Τεχεράνη σε ιστορική επίσκεψη, μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Ο Μουσαβί πρόσθεσε ότι τέτοια συμβάντα είναι αντίθετα με τις προσπάθειες του Ιράν να «μειώσει την ένταση στην περιοχή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Mohammad Javad Zarif, αρχικά χαρακτήρισε κι αυτός, τις επιθέσεις «ύποπτες» .

Μετά τα σχόλια του Pompeo για το Ιράν, ο Ζαρίφ έγραψε στο twitter, καλώντας τον να κάνει καταγγελίες εναντίον του Ιράν – χωρίς κατακερματισμό των πραγματικών ή περιστασιακών στοιχείων. Καθιστώντας σαφές ότι κινείται προς #PlanB: Δηλαδή, «σαμποτάρει τη διπλωματία – συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Abe Shinzo – και καλύπτει την οικονομική τρομοκρατία εναντίον του Ιράν».

Σχετικά με την παρουσία ιρανικών σκαφών στον κόλπο του Ομάν, ο Hamid Baeidinejad, ο σημερινός πρέσβης του Ιράν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένας πρώην διαπραγματευτής πυρηνικών, ανέφεραν ότι «η Πρεσβεία του Ιράν ενημέρωσε τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό στο Λονδίνο για τις λεπτομέρειες των επιχειρήσεων διάσωσης από τον πλησιέστερο λιμένα στο Ιράν για να εκκενώσει με ασφάλεια τα 44 μέλη από ταπληρώματα των δύο πλοίων που πυρπολήθηκαν στη Θάλασσα του Ομάν, αφού η ιρανική λιμενική αρχή έλαβε σήματα κινδύνου».

Ο Πρέσβης του Ιράν στη Δανία, Morteza Moradian, συνέδεσε τις κατηγορίες εναντίον του Ιράν για τις επιθέσεις δεξαμενόπλοιων με πάμπολλες κατηγορίες εναντίον του Ιράν των τελευταίων χρόνων.
Η αναφορά των ιρανών αξιωματούχων σε «σχέδιο Β» αναφέθηκε από τον Zarif για την περιφερειακή συμμαχία Σαουικής Αραβίας- Ισραήλ, ΗΠΑ και ΗΑΕ εναντίον του Ιράν.

Απαντώντας στις κατηγορίες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, Anwar Gargash, υποστήριξε ότι η αναφορά του Ζαρίφ σε σχέδιο- Β ήταν «φάρσα», προσθέτοντας: «Η αποκλιμάκωση της τρέχουσας κατάστασης απαιτεί σοφές πράξεις, όχι κενές λέξεις».

Με πληροφορίες από Al-Monitor

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης