Συγκεντρώσεις έγιναν το πρωί της Παρασκευής (4/11) στο Ιράν για την επέτειο της κατάληψης της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τεχεράνη, το 1979, και την ομηρεία Αμερικανών διπλωματών, ενώ το θεοκρατικό καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που βρίσκεται στην εξουσία έκτοτε, βρίσκεται αντιμέτωπο με τις διαμαρτυρίες πολιτών σε όλη τη χώρα που ζητούν την κατάργησή του.

Μετά την πτώση του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ Σάχη, το 1979, μία ομάδα Ιρανών φοιτητών εισήλθε στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη σκαρφαλώνοντας στους τοίχους της και κράτησε 52 Αμερικανούς διπλωμάτες ομήρους για 444 μέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος του Ιράν Ιμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του έχει απελευθερωθεί με την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, απαντώντας στη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν «να απελευθερώσει το Ιράν» και στη δήλωσή του ότι οι διαδηλωτές που αγωνίζονται κατά της ιρανικής κυβέρνησης θα επιτύχουν σύντομα την απελευθέρωσή τους.

«Μην ανησυχείτε, θα απελευθερώσουμε το Ιράν. Θα απελευθερωθούν μόνοι τους πολύ σύντομα», δήλωσε ο Μπάιντεν στη διάρκεια ομιλίας του στην Καλιφόρνια ενώπιον δεκάδων διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί με πανό υποστηρίζοντας τους Ιρανούς διαδηλωτές. «Λέω στον Μπάιντεν ότι το Ιράν απελευθερώθηκε πριν από 43 χρόνια», ήταν η απάντηση του Ιρανού προέδρου σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα από αντιαμερικανικές διαδηλώσεις με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε όλη τη χώρα κατά την «Εθνική Ημέρα Καταπολέμησης της Παγκόσμιας Αλαζονείας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ακούγονταν τραγούδια που καλούσαν σε «Θάνατο της Αμερικής» και χαρακτήριζαν σατανά τον μεγαλύτερο εχθρό του Ιράν.

Μαθητές σχολείων κρατούσαν πανό με συνθήματα υπέρ της εφόδου στην πρεσβεία και ιρανικές σημαίες.

Οι σημερινές φιλοκαθεστωτικές διαδηλώσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το κύμα διαμαρτυρίας που έχει σαρώσει τη χώρα μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, κουρδικής καταγωγής, κατά την κράτησή της από την αστυνομία ηθών στις 16 Σεπτεμβρίου επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλώσεις αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις απέναντι στην ηγεσία που επικράτησε μετά την Ισλαμική Επανάσταση, με πολλούς νεαρούς Ιρανούς να αψηφούν τον κίνδυνο της καταστολής των αντιφρονούντων που συντελείται έκτοτε.

Γυναίκες που βάζουν φωτιά στα χιτζάμπ τους και φοιτητές έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαδηλώσεις, που ζητούν τον θάνατο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ , αλλά όλα τα κοινωνικά στρώματα μετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Το πρακτορείο ειδήσεων των ακτιβιστών HRANA μετέδωσε ότι 300 διαδηλωτές είχαν σκοτωθεί μέχρι χθες στα επεισόδια, ανάμεσά τους 47 ανήλικοι, καθώς και 37 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Πάνω από 14.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ανάμεσά τους και 385 φοιτητές, στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 134 πόλεις και σε 132 πανεπιστήμια, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Ιράν κατηγορεί για τις ταραχές τις ΗΠΑ και άλλους ξένους εχθρούς, όπως τους χαρακτηρίζει, υποστηρίζοντας ότι θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης