Η κηδεία του ειδώλου της ποπ στο Ιράν, Μορτέζα Πασάιε, συγκέντρωσε το μεγαλύτερο πλήθος που έχει βγει στους δρόμους της Τεχεράνης από τις μαζικές διαδηλώσεις του 2009.

Ο Μορτέζα Πασάιε, που πέθανε σε ηλικία 30 ετών από καρκίνο του παγκρέατος, ήταν συνθέτης και τραγουδιστής , με επιρροή που είχε διαπεράσει όλα τα στρώματα της ιρανικής κοινωνίας. Η μουσική του συγκινούσε τόσο τη δυτικότροπη νεολαία, όσο και τους κύκλους της παράδοσης.

Την περασμένη εβδομάδα, λίγες ημέρες πριν από τον θάνατό του, τεράστια πλήθη βγήκαν στους δρόμους της Τεχεράνης κρατώντας αναμμένα κεριά, με προσευχές ή τραγουδώντας το τραγούδι του «One-way road», ύμνο στην χωρίς ανταπόκριση αγάπη.

Χιλιάδες Ιρανοί παρακολούθησαν σήμερα την κηδεία του, τόσο υποστηρικτές της ισλαμικής κυβέρνησης, όσο και επικριτές της, σε μία σπάνια στιγμή έκφρασης αλληλεγγύης σε μία πολωμένη χώρα.

Το πλήθος μεγάλωνε αδιάκοπα καθώς ο ένας ειδοποιούσε τον άλλο με sms, ενώ βιντεοσκοπημένα μηνύματα κυκλοφορούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το πλήθος διέκοψε την κυκλοφορία στους δρόμους της ιρανικής πρωτεύουσας, αψηφώντας τις ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας που είχαν αναπτυχθεί.

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουν οποιασδήποτε προγραμματισμένη ή αυθόρμητη συγκέντρωση πλήθους μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν την αμφισβητούμενη εκλογική νίκη του προέδρου Μαμχούντ Αχμαντινετζάντ το 2009.

Η μουσική στο Ιράν γνωρίζει δύσκολες μέρες μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979. Η ιρανική ηγεσία επιτρέπει την παραγωγή και μετάδοση της παραδοσιακής ιρανικής μουσικής, αλλά πολλοί νέοι μουσικοί της ροκ, της ραπ και του χιπ-χοπ έχουν αναγκαστεί να δημιουργούν σε συνθήκες παρανομίας.