Το Ιράν άφησε προσωρινά ελεύθερη τη Νασρίν Σοτουντέχ, μια διεθνώς αναγνωρισμένη δικηγόρο και υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία φυλακίστηκε πριν από δύο χρόνια με κατηγορίες περί κατασκοπείας και προπαγάνδας, έγινε γνωστό από το πρακτορείο Mizan.

Η αποφυλάκιση της Σοτουντέχ ακολουθεί τις προειδοποιήσεις που απηύθυναν τον περασμένο μήνα οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι η υγεία της είχε επιδεινωθεί πολύ, αφότου πραγματοποίησε απεργία πείνας έξι εβδομάδων ζητώντας την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων και ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στη Νάσριν Σοτουντέχ… χορηγήθηκε άδεια με τη συμφωνία του αναπληρωτή αστυνομικού διευθυντή των γυναικείων φυλακών», μετέδωσε το Mizan χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Το Ιράν παραχωρεί το δικαίωμα της προσωρινής αποφυλάκισης σε χιλιάδες κρατουμένους μετά τις ανησυχίες σχετικά με τη διασπορά του νέου κορωνοϊού στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, της πλέον πληγείσας από την πανδημία στη Μέση Ανατολή.

Η 57χρονη νομικός, που έχει εκπροσωπήσει ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων γυναίκες σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις λόγω του ότι έβγαλαν δημοσίως τη μαντίλα τους, συνελήφθη το 2018 και κατηγορήθηκε για κατασκοπεία, διασπορά προπαγάνδας και εξύβριση του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σοτουντέχ, η οποία δεν αποδέχεται όσα της καταλογίζουν, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 38 ετών και να μαστιγωθεί 148 φορές.

Οκτώ χρόνια νωρίτερα, είχε φυλακιστεί για παρόμοιες κατηγορίες περί διασποράς προπαγάνδας και για συνωμοσία κατά της ασφάλειας του κράτους, κατηγορίες που επίσης είχε αρνηθεί. Είχε αποφυλακιστεί αφού είχε εκτίσει το μισό της ποινής κάθειρξης των 6 ετών, που της είχε επιβληθεί.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της έχει απονείμει το βραβείο Ζαχάροφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης