Η Τεχεράνη και η Μόσχα επιδιώκουν να επεκτείνουν τη συνεργασία στην ενέργεια και το εμπόριο, δήλωσαν την Τετάρτη 25 Μαΐου αξιωματούχοι των δύο χωρών, στο πλαίσιο της  επίσκεψης στο Ιράν του Ρώσου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ.

Οι δύο χώρες έχουν τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά υφίστανται τις κυρώσεις που επιβάλλονται από τη Δύση, οι οποίες περιορίζουν την ικανότητά τους να εξάγουν τους πόρους τους.

Ο Αλεξάντρ Νόβακ ηγήθηκε μιας οικονομικής αντιπροσωπείας που επισκέφθηκε την Τεχεράνη, μια επίσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε, αφού η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στα ύψη.

«Το Ιράν και η Ρωσία βρίσκονται αμφότερες υπό καταπιεστικές κυρώσεις, οι οποίες Θεού θέλοντος, μπορούν να εξουδετερωθούν με τη συνεργασία και την ανάπτυξη σχέσεων σε διάφορους τομείς», δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν Τζαβάντ Οουτζί, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του υπουργείου, Shana.

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ανέφερε ως δήλωση του Αλεξάντερ Νόβακ τα ακόλουθα: «Η ενέργεια είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μας».

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν τις δυνατότητες για ανταλλαγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και «την αύξηση των κοινών επενδύσεων σε έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Ο Νόβακ και ο Όουτζι είναι επικεφαλής της Μικτής Επιτροπής Εμπορίου και Οικονομικής Συνεργασίας Ιράν-Ρωσίας.

 «Επιτεύχθηκαν καλές συμφωνίες στους τομείς των σιδηροδρόμων, των οδικών μεταφορών, της ναυτιλίας και της αεροπορίας», είπε ο Όουτζι, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Ο Ιρανός υπουργός πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές έχουν «καλές δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, των τραπεζών, των μεταφορών, της γεωργίας, της πυρηνικής ενέργειας, της βιομηχανίας και του εμπορίου».

«Σχεδιάζουμε να αυξήσουμε το επίπεδο των εμπορικών σχέσεων Ιράν-Ρωσίας σε αυτά τα πεδία στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως», επισήμανε ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν.

Ως γνωστόν στη Ρωσία επιβλήθηκαν κυρώσεις μετά την εισβολή της στη γειτονική Ουκρανία, ενώ η οικονομία του Ιράν έχει υποστεί αυστηρότατες κυρώσεις που επιβλήθηκαν εκ νέου από τις ΗΠΑ το 2018, μετά την απόσυρσή της από την πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και των παγκόσμιων δυνάμεων.

Με τα εθνικά τους νομίσματα οι εμπορικές συναλλαγές

Οι δύο χώρες υποσχέθηκαν να αυξήσουν τη χρήση των εθνικών τους νομισμάτων στις εμπορικές τους συναλλαγές.

«Συμφωνήσαμε να περάσουμε στη χρήση εθνικών νομισμάτων όσο το δυνατόν περισσότερο», είπε ο Αλεξάντρ Νόβακ.

Η Μόσχα και η Τεχεράνη έχουν ισχυρούς πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς.

Ο Πρόεδρος του Ιράν Ιμπραχίμ Ραϊσί επισκέφθηκε τη Μόσχα τον Ιανουάριο και παρουσίασε στον ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν προσχέδια για τη στρατηγική συνεργασία που θα ενισχύσει την κοινή συνεργασία των δύο χωρών για τις επόμενες δύο δεκαετίες.