Το Ιράν χρησιμοποίησε σκοπίμως φονικά μέσα για την καταστολή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν στη χώρα μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία την Παρασκευή, εκτιμώντας ότι χωρίς διεθνή δράση περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν να σκοτωθούν ή να συλληφθούν.
Η προειδοποίηση αυτή έγινε την ώρα που μια άλλη μη κυβερνητική οργάνωση, η Iran Human Rights με έδρα το Όσλο, ανακοίνωσε ότι έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες διαδηλώσεων στο Ιράν έχουν σκοτωθεί 83 άνθρωποι.
«Οι ιρανικές αρχές έχουν κινητοποιήσει τον μηχανισμό καταστολής για να καταστείλουν ανηλεώς τις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα με στόχο να αποτρέψουν οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εξουσίας τους», κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία.
«Αν η διεθνής κοινότητα δεν αναλάβει συντονισμένη δράση, πιο ισχυρή από μια απλή δήλωση καταδίκης, αμέτρητοι άλλοι άνθρωποι κινδυνεύουν να σκοτωθούν, να ακρωτηριαστούν, να βασανιστούν, να δεχθούν σεξουαλική επίθεση και να βρεθούν πίσω από τα κάγκελα», πρόσθεσε η οργάνωση.
Η Διεθνής Αμνηστία επεσήμανε ότι εξέτασε φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν ότι «τα περισσότερα θύματα φονεύθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας οι οποίες έριξαν πραγματικές σφαίρες».
Η ΜΚΟ ανακοίνωσε ότι έλαβε ένα επίσημο έγγραφο, που διέρρευσε, το οποίο έδινε εντολή στις 21 Σεπτεμβρίου σε αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων των επαρχιών να «αντιταχθούν βίαια» στους διαδηλωτές.
Σε άλλο έγγραφο με ημερομηνία 23 Σεπτεμβρίου ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της επαρχίας Μαζανταράν – όπου πραγματοποιήθηκαν κάποιες από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις—διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας «να αντιμετωπίσουν χωρίς έλεος, φτάνοντας ως το σημείο να προκαλέσουν θάνατο, οποιαδήποτε διαδήλωση των ταραξιών».
Η Διεθνής Αμνηστία επεσήμανε ότι έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 52 ανθρώπων στη διάρκεια των κινητοποιήσεων , σημειώνοντας ότι ο πραγματικός απολογισμός ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος.