Η ανιψιά του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, η οποία είναι γνωστή ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάλεσε τις ξένες κυβερνήσεις να διακόψουν κάθε δεσμό με την Τεχεράνη, με αφορμή τη βίαιη καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών.

Ένα βίντεο με τη δήλωση της Φαριντέχ Μοραντχανί διαδόθηκε ευρέως στο διαδίκτυο μετά τη σύλληψή της, στις 23 Νοεμβρίου, όπως ανέφερε το ακτιβιστικό ειδησεογραφικό πρακτορείο HRANA. Ο πατέρας της, που είχε παντρευτεί την αδελφή του Χαμενεΐ, ήταν εξέχουσα μορφή της αντιπολίτευσης στο Ιράν.

«Εσείς, ελεύθεροι άνθρωποι, σταθείτε στο πλευρό μας και πείτε στις κυβερνήσεις σας να σταματήσουν να στηρίζουν αυτό το δολοφονικό καθεστώς που σκοτώνει παιδιά. Το καθεστώς δεν τηρεί καμία από τις θρησκευτικές αρχές του και δεν γνωρίζει κανέναν κανόνα, εκτός από τη βία και τη διατήρηση της εξουσίας», είπε ο Μοραντχανί.

Σύμφωνα με το HRANA, 450 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί στις κινητοποιήσεις, μεταξύ των οποίων και 63 ανήλικοι. Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου είχαν σκοτωθεί επίσης 60 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ενώ 18.173 διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Το βίντεο αναρτήθηκε στο YouTube την Παρασκευή από τον αδελφό της Φαριντέχ, τον Μαχμούντ Μοραντχανί, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται «αντίπαλος της Ισλαμικής Δημοκρατίας» στον λογαριασμό του στο Twitter. Στη συνέχεια το αναπαρήγαγαν διάφοροι Ιρανοί ακτιβιστές.

Στις 23 Νοεμβρίου ο Μαχμούντ Μοραντχανί γνωστοποίησε τη σύλληψη της αδελφής του η οποία έλαβε δικαστική εντολή να εμφανιστεί στην εισαγγελία της Τεχεράνης. Η Φαριντέχ είχε συλληφθεί και νωρίτερα φέτος από το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση. Το HRANA ανέφερε ότι τώρα κρατείται στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης.

Ο πατέρας της, ο Αλί Μοραντχανί Αρανγκέχ, ήταν σιίτης ιερωμένος, παντρεμένος με την αδελφή του Χαμενεΐ. Απεβίωσε πρόσφατα, αφού έμεινε για χρόνια απομονωμένος, λόγω της στάσης του εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η Φαριντέχ πρόσθεσε στο βίντεο της: «Τώρα είναι η ώρα όλες οι ελεύθερες και δημοκρατικές χώρες να ανακαλέσουν τους εκπροσώπους τους από το Ιράν, ως μια συμβολική χειρονομία, και να απελάσουν τους εκπροσώπους αυτού του βίαιου καθεστώτος από τις χώρες τους».

Η κριτική στο καθεστώς από συγγενείς κορυφαίων αξιωματούχων δεν είναι κάτι το πρωτοφανές. Το 2021 η Φαεζέχ Χασεμί Ραφσατζανί, κόρη του πρώην προέδρου Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζανί, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης για «αντικρατική προπαγάνδα».