Την επέτειο της επιστροφής του αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί στην Τεχεράνη, σύμβολο της ισλαμικής επανάστασης του 1979, τιμά σήμερα το Ιράν, με εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν 10 ημέρες, αλλά επισκιάζονται από την πολιτική κρίση που διέρχεται το καθεστώς.

Όλα τα ρολόγια στα σχολεία, οι σειρήνες των πόλεων, των εργοστασίων, των τρένων και των πλοίων ήχησαν στις 09:33′ (τοπική ώρα, 08:33′ ώρα Ελλάδος), στιγμή κατά την οποία το αεροσκάφος που μετέφερε τον αγιατολάχ Χομεϊνί από τη Γαλλία, όπου ζούσε εξόριστος, προσγειώθηκε στο έδαφος του αεροδρομίου της Τεχεράνης την 1η Φεβρουαρίου του 1979. Δέκα ημέρες αργότερα η μοναρχία ανατράπηκε, εδραιώθηκε η ισχύς του Χομεϊνί και εγκαθιδρύθηκε η Ισλαμική Δημοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την παραδοσιακή απόδοση τιμής του Ιράν στον ιδρυτή της ισλαμικής επανάστασης, εγκαινιάστηκαν οι εκδηλώσεις που θα ολοκληρωθούν με επίσημες συγκεντρώσεις που διοργανώνει η κυβέρνηση σε όλη τη χώρα στις 11 Φεβρουαρίου, επίσημη ημερομηνία της ανατροπής της μοναρχίας.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στη διάρκεια τελετής, σήμερα το πρωί, στο μαυσωλείο του ιμάμη Χομεϊνί, δήλωσε πως το ισλαμικό Ιράν αποτελεί πηγή «έμπνευσης για πολλές χώρες, το ιρανικό σύστημα είναι ισχυρότερο και πιο σταθερό από ποτέ, και ο λαός είναι πιο αποφασιστικός στην υλοποίηση των στόχων του καθεστώτος».

Η 31η επέτειος της ισλαμικής επανάστασης συμπίπτει με την πολιτική κρίση που γνωρίζει η χώρα, μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Αχμαντινετζάντ τον Ιούνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα μέρος της ιρανικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να αμφισβητεί τη νομιμότητα της εκλογής αυτής, κλιμακώνοντας τους τελευταίους οκτώ μήνες τις (μερικές φορές βίαιες) διαδηλώσεις.

Δύο από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης -ο πρώην πρωθυπουργός Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου, Μεχντί Καρουμπί- κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να κατέβουν στους δρόμους στις 11 Φεβρουαρίου ζητώντας μαζική συμμετοχή του λαού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης