Η δολοφονία όλων των Αμερικανών ηγετών δεν θα ήταν αρκετή ως εκδίκηση για τη δολοφονία από τις ΗΠΑ του ανώτατου διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Κάσεμ Σουλεϊμανί πριν από δύο χρόνια, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ιρανών Φρουρών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν ήρθαν κοντά σε κανονική σύγκρουση το 2020 μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί σε επίθεση με αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και τα αντίποινα της Τεχεράνης με επιθέσεις εναντίον βάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ.
«Ο μάρτυρας Σουλεϊμανί ήταν τόσο σπουδαίος χαρακτήρας που ακόμη κι αν όλοι οι Αμερικανοί ηγέτες δολοφονούνταν, αυτό δεν θα εκδικούνταν τη δολοφονία του», δήλωσε ο υψηλόβαθμος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης (IFGC) Μοχαμάντ Πακπούρ, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά ΜΜΕ.
«Θα εκδικηθούμε (τη δολοφονία του) ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε και με άλλες μεθόδους».
Η κυβέρνηση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ο Σουλεϊμανί στοχοποιήθηκε επειδή σχεδίαζε επιθέσεις σε αμερικανικά συμφέροντα και πως είχε βοηθήσει στον συντονισμό πληγμάτων εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ κατά το παρελθόν μέσω προσκείμενων στο Ιράν παραστρατιωτικών οργανώσεων.
Τα σχόλια του Πακπούρ σημειώνονται μερικές ημέρες μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού στρατηγού, Μαρκ Μίλεϊ, επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού, πως δεν υποστηρίζει την απομάκρυνση της δύναμης Κουντς του Ιράν, βραχίονα των Φρουρών της Επανάστασης, από τον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως απαιτεί η Τεχεράνη για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.
Ο Τραμπ εγκατέλειψε τη συμφωνία βάσει της οποίας το Ιράν είχε συμφωνήσει σε περιορισμούς του πυρηνικού προγράμματός του σε αντάλλαγμα για την άρση διεθνών οικονομικών κυρώσεων, και το Ιράν απάντησε παραβιάζοντας τους περιορισμούς της. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει σκοπό την αποκατάστασή της.
Σχεδόν ένας χρόνος έμμεσων συνομιλιών ανάμεσα στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται σε νεκρό σημείο από τον Μάρτιο, καθώς Τεχεράνη και Ουάσινγκτον επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη για μη διευθέτηση θεμάτων που παραμένουν προς επίλυση. Ένα από τα ανεπίλυτα θέματα είναι αν οι ΗΠΑ θα απομακρύνουν τους Ιρανούς Φρουρούς από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Η Ουάσινγκτον εξετάζει την απομάκρυνση των IRGC από τον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων με αντάλλαγμα διαβεβαιώσεις από το Ιράν ότι θα χαλιναγωγήσει την επιρροή της επίλεκτης δύναμης στη Μέση Ανατολή.
Επικριτές μιας ενδεχόμενης αφαίρεσης των IRGC από τον κατάλογο, καθώς και εκείνοι που είναι ανοικτοί στην ιδέα, λένε πως κάτι τέτοιο θα έχει μικρή οικονομική επίδραση, επειδή άλλες κυρώσεις των ΗΠΑ αναγκάζουν ξένους παράγοντες να αποφύγουν τους Φρουρούς.
Η ανώτατη αρχή στο Ιράν, ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε χθες, Τρίτη, πως το μέλλον της χώρας του δεν θα πρέπει να συνδέεται με την επιτυχία ή την κατάρρευση των συνομιλιών με τις παγκόσμιες δυνάμεις για τα πυρηνικά.