Ενισχυμένος από τη νίκη του επί του Ισλαμικού Κράτους και αφού απέτρεψε την απόσχιση των Κούρδων, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι θα είναι επικεφαλής της δικής του εκλογικής λίστας στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου επιδιώκοντας την επανεκλογή του, απέναντι στον προκάτοχό του Νούρι αλ Μάλικι.

Άγνωστος μέχρι πριν από τρία χρόνια, ο 65χρονος σιίτης πολιτικός ανήλθε στην κυβέρνηση του Ιράκ εν μέσω χάους, με στόχο να ανασυντάξει τον στρατό και να ξαναστήσει στα πόδια της μια χώρα διαλυμένη όπου σοβούν οι διαδογματικές διαμάχες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπό την πρωθυπουργία του προκατόχου του Νούρι αλ Μάλικι, που προέρχεται από το ίδιο κόμμα με τον Αμπάντι, το σιιτικό Ντάαουα, το ΙΚ κατέλαβε σχεδόν το ένα τρίτο του Ιράκ.

Πριν από ένα μήνα ο Ιρακινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επισήμως την ήττα των τζιχαντιστών και «το τέλος του πολέμου» εναντίον του ΙΚ, που θεωρήθηκε προσωπική νίκη του Αμπάντι.

Εκτός από αυτή την επιτυχία ο Ιρακινός πρωθυπουργός πέτυχε και κάτι ακόμη: έπεισε τη Χασντ αλ Σάαμπι, έναν συνασπισμό ένοπλων οργανώσεων και αμάχων που πήραν τα όπλα εναντίον του ΙΚ, να ενταχθεί στην Ένωση για τη Νίκη, την εκλογική του λίστα ενόψει των εκλογών του Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πολιτοφυλακή Χασντ, στην οποία κυριαρχούν σιιτικές ομάδες που στηρίζονται από το Ιράν, έχει αποκτήσει σημαντικό ειδικό βάρος στο Ιράκ. Αφού πλέον αποδείχθηκε ανίκητη στο πεδίο της μάχης, η πολιτοφυλακή εποφθαλμιά την εξουσία, με πολλούς από τους διοικητές της να έχουν θέσει υποψηφιότητα για τις εκλογές της 12ης Μαΐου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο μιας από τις ομάδες της Χασντ, τον Άχμεντ αλ Κινάνι, η Ένωση για τη Νίκη του Αμπάντι κατάφερε να ενώσει 18 εκλογικές λίστες, σε δύο από τις οποίες επικεφαλής είναι δύο σημαντικοί πρώην διοικητές της πολιτοφυλακής: ο Χάντι αλ Αμέρι και ο Κάις αλ Χαζάλι.

Ο Αμπάντι, ένας από τους λίγους σιίτες πολιτικούς που είναι δημοφιλείς μεταξύ των σουνιτών που αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων του Ιράκ, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι επιθυμεί να παρουσιάσει μια «διαδογματική λίστα που θα ξεπερνά τους διχασμούς και θα πολεμά τις ανισότητες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος του είναι «να προστατευθούν η νίκη και οι θυσίες» του λαού, ενώ δεσμεύεται «να πολεμήσει τη διαφθορά» και «για την ενότητα του Ιράκ».

Η ξεχωριστή υποψηφιότητα του Αμπάντι αποτελεί ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα για το Ντάαουα, το κόμμα που αποτελούσε την αντιπολίτευση επί Σαντάμ Χουσέιν.

Ο Μάλικι, που προέρχεται από το ίδιο κόμμα, παρουσίασε από την πλευρά του μια λίστα με την ονομασία «Κράτος δικαίου». Ο 67χρονος πρώην πρωθυπουργός αποπέμφθηκε το 2014 μετά την υποχώρηση του ιρακινού στρατού μπροστά στην προέλαση του ΙΚ.

Ο εκπρόσωπός του Αμπάς αλ Μουσάουι επεσήμανε ότι «το γεγονός ότι παρουσιάστηκαν δύο ξεχωριστές λίστες δεν σημαίνει σύγκρουση προσώπων, αλλά οραμάτων, συμμαχιών και διαφορετικά προγράμματα». Το Ντάαουα στηρίζει τις λίστες τόσο του Αμπάντι όσο και του Μάλικι, τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης