Η νέα κυβέρνηση του Ιράκ δεσμεύθηκε να αφήσει ελεύθερους τους διαδηλωτές που συνελήφθησαν επειδή συμμετείχαν στο λαϊκό κίνημα αμφισβήτησης που ξέσπασε τον Οκτώβριο στη χώρα, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε να αποδοθεί δικαιοσύνη και να δοθούν αποζημιώσεις στις οικογένειες των περισσότερων από 550 νεκρών της καταστολής.
Τις δεσμεύσεις αυτές έκανε σε ομιλία του που μεταδόθηκε χθες το βράδυ από την τηλεόραση μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης του νέου υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μουστάφα αλ Καζίμι, που ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών όταν ξέσπασαν οι διαδηλώσεις, η χειρότερη κοινωνική κρίση που έχει γνωρίσει η χώρα μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσείν.
Το διάγγελμά του αλ Καζίμι προς το έθνος έγινε την ώρα που αυξάνονται οι εκκλήσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για επανάληψη των διαδηλώσεων σήμερα.
Ο Καζίμι, ο οποίος μαζί με τους 15 υπουργούς του έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το ιρακινό κοινοβούλιο την Τετάρτη το βράδυ, δεσμεύθηκε να βρεθεί «η αλήθεια σε όλα τα γεγονότα».
Επίσης υποσχέθηκε «να λογοδοτήσουν όσοι έχυσαν ιρακινό αίμα», ενώ η κυβέρνηση του προκατόχου του Άντελ Άμπντελ Μάχντι δεν είχε σταματήσει να λέει από τον Οκτώβριο να ότι δεν μπορεί να εντοπίσει τους «άγνωστους δράστες» που πυροβολούσαν εναντίον των διαδηλωτών που ζητούν ανανέωση της πολιτικής τάξης και του συστήματος.
Την 1η Οκτωβρίου, στις πρώτες διαδηλώσεις αυτού που αργότερα θα γινόταν η μεγαλύτερη και η πιο αιματηρή κοινωνική κινητοποίηση στην πρόσφατη ιστορία του Ιράκ, πολλοί άνθρωποι κρατούσαν πορτρέτα του στρατηγού Άμπντελ Ουαχάμπ αλ Σάαντι, του «ήρωα» της ανακατάληψης της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές, τον οποίο είχε αποπέμψει ο Άμπντελ Μάχντι.
Ο αλ Σάαντι αποκαταστάθηκε στη θέση του επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας –της μονάδας ελίτ που σύστησαν και εξοπλίζουν οι ΗΠΑ- χθες Σάββατο το βράδυ από τον Καζίμι, που θεωρούνταν για καιρό ο άνθρωπος της Ουάσινγκτον στη Βαγδάτη, προτού αναπτύξει στενούς δεσμούς και με τον μεγάλο εχθρό των ΗΠΑ, το Ιράν.
Εξάλλου ο Καζίμι κάλεσε το κοινοβούλιο να υιοθετήσει τον νέο εκλογικό νόμο που είναι απαραίτητος για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, μία δέσμευση του προκατόχου του. Η νέα κυβέρνηση παρουσιάζεται ως «υπηρεσιακή».
Επιπλέον το νέο υπουργικό συμβούλιο ακύρωσε την απόφαση που υιοθέτησε μία ημέρα πριν τη διάλυσή της η προηγούμενη κυβέρνηση και η οποία απαγόρευε κάθε κρατική δαπάνη, ακόμη και την καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων όπως και των συντάξεων, ένα μέτρο που αφορούσε έναν Ιρακινό στους πέντε.
Οι συντάξεις θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες, διαβεβαίωσε ο Καζίμι, την ώρα που η πτώση της τιμής του πετρελαίου και η οικονομική κρίση λόγω της επιδημίας του κορονοϊού θα αναγκάσουν το Ιράκ να υιοθετήσει μέτρα λιτότητας που με τη σειρά τους ίσως προκαλέσουν νέο κύμα διαδηλώσεων.