Η αύξηση των περιστατικών με υπόνοιες ακροδεξιών τάσεων στους κόλπους του ομοσπονδιακού στρατού προξενεί ανησυχία. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η κατάσταση στη μυστική υπηρεσία του γερμανικού στρατού (MAD).
Περίπου 550 περιπτώσεις στρατιωτών του γερμανικού ομοσπονδιακού στρατού (Βundeswehr) διερευνώνται για εικαζόμενο ακροδεξιό εξτρεμισμό. Οι 360 προστέθηκαν στην επίμαχη λίστα από πέρυσι. Οι αριθμοί που έδωσε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας του γερμανικού στρατού (MAD), Κρίστοφ Γκραμ, προκάλεσαν σοκ σε πολιτικούς και στη γερμανική κοινή γνώμη. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία, στις επίλεκτες μονάδες KSK των ειδικών δυνάμεων τα περιστατικά ακροδεξιού εξτρεμισμού εμφανίζονται πενταπλάσια.
Τα νέα στοιχεία έδωσαν τροφή για νέα κριτική προς τη γερμανική κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η «Αριστερά» εκτιμά ότι τα «ακροδεξιά δίκτυα στον γερμανικό στρατό» πρέπει να εντοπιστούν και κάνει λόγο για μια «κουλτούρα που κάνει τα στραβά μάτια» εντός των γερμανικών στρατευμάτων. Ο Τομπίας Λίντνερ, εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα Άμυνας δήλωσε στην Deutsche Welle ότι «το μέγεθος του προβλήματος δείχνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον ακροδεξιό εξτρεμισμό με πιο συστηματικό τρόπο». Επιπλέον, σύμφωνα με τον Λίντνερ, η πολιτική εκπαίδευση πρέπει να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκπαίδευσης.
Έχει αυξηθεί η προσοχή του γερμανικού στρατού ως προς την ακροδεξιά;
Κρίστοφ Γκραμ, επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας του γερμανικού στρατού (MAD)
Ο Άρνε Κόλατς, εκπρόσωπος του υπ. Άμυνας, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία ανοχή για τον ακροδεξιό εξτρεμισμό». Μάλιστα το γεγονός ότι ήρθαν στο φως τόσες πολλές περιπτώσεις ακροδεξιών τάσεων, έχει να κάνει με την αύξηση της ευαισθητοποίησης τόσο του γερμανικού στρατού όσο και των μυστικών υπηρεσιών του για το ζήτημα, είπε χαρακτηριστικά. Οι πρώτες υποθέσεις με υπόνοιες ακροδεξιών τάσεων και συμπεριφορών είχαν έρθει στη δημοσιότητα όταν η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας ήταν η νυν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τότε είχαν ληφθεί και τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπισης του ζητήματος.
Έκτοτε στο τιμόνι της υπηρεσίας πληροφοριών του γερμανικού στρατού βρίσκονται ολοένα και λιγότεροι στρατιωτικοί. Λέγεται μάλιστα σε κοινοβουλευτικούς κύκλους ότι στο παρελθόν ανώτεροι κύκλοι των μονάδων των μυστικών υπηρεσιών του γερμανικού στρατού έδειχναν μεγαλύτερη ανοχή απέναντι σε φαινόμενα ακροδεξιού εξτρεμισμού. Εδώ και πέντε χρόνια επικεφαλής της υπηρεσίας MAD είναι ο Κρίστοφ Γκραμ, ανώτερος δημόσιος υπάλληλος και νομικός, που δεν προέρχεται από τους κόλπους του στρατού. Υπό τον Γκραμ οι μονάδες MAD αναβαθμίστηκαν σε ομοσπονδιακή υπηρεσία, η οποία κάθε χρόνο οφείλει να δημοσιεύει ετήσια έκθεση, την οποία φέτος παρουσιάζει για πρώτη φορά. Μέχρι σήμερα οι πληροφορίες αναφορικά με τη MAD ήταν προσβάσιμες μόνο σε περιορισμένο αριθμό βουλευτών και καλύπτονταν από άκρα μυστικότητα.
Εντούτοις οι αμφιβολίες παραμένουν ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί. Σύμφωνα με την Κάρολιν Βάλτερ, συγγραφέα του βιβλίου «Aκραία Ασφάλεια» (Extreme Sicherheit) για τη δράση ακροδεξιών εντός του γερμανικού στρατού, το πρόβλημα υπάρχει και έχει βαθιές ρίζες. Όπως εκτιμά η ίδια, οι υποθέσεις που έχουν έρθει στο φως αποτελούν μόνο «την κορυφή του παγόβουνου».
Πηγή: Deutsche Welle