Τη στιγμή που η Νέα Υόρκη διανύει ίσως τις πιο δύσκολες στιγμές της και καλείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει επιφέρει η πανδημία, τα νούμερα είναι αισιόδοξα. Όσο ο κόσμος μένει μέσα στο σπίτι, τα κρούσματα δεν αυξάνονται.

Ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου NYU, Νικόλαος Οικονομίδης, μιλάει στον «Εθνικό Κήρυκα» για τα κρούσματα στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης και γιατί αυτά δεν αυξάνονται όσο τηρούμε τις απαιτούμενες αποστάσεις και μένουμε στο σπίτι.

«Εθνικός Κήρυξ»: Πώς εξηγείτε το ότι δεν αυξήθηκαν τα κρούσματα ασθενών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν; Ειδικά τώρα που περιμένουμε την κορύφωση στην πόλη της Νέας Υόρκης;

Ν. Οικονομίδης: Τα κρούσματα δεν αυξάνονται όσο ο πληθυσμός υπακούει στο «Μένουμε σπίτι». Μια επιδημία χωρίς περιορισμούς έχει ως αποτέλεσμα τα κρούσματα να διπλασιάζονται μέσα σε δύο ή τρεις μέρες. Αυτή ήταν η εικόνα της Νέας Υόρκης μέχρι τις 25 Μαρτίου. Δείτε στο διάγραμμα την μπλε γραμμή με τα αυξανόμενα κρούσματα.

Από τις 25 Μαρτίου και μετά, τα μέτρα «Μένουμε σπίτι» καρποφόρησαν και για 10 μέρες από τότε τα καινούρια κρούσματα στη ΝΥ που χρειάζονταν νοσοκομείο παρέμειναν περίπου τα ίδια κάθε μέρα. Η πορτοκαλί γραμμή δείχνει τον μέσο όρο κρουσμάτων για αυτές τις δέκα μέρες. Και τα κρούσματα μειώθηκαν σημαντικά στις 5 και 6 Απριλίου. Δηλαδή είχαμε ένα «οροπέδιο» από 25 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου και στις 5 και 6 Απριλίου δύο σημαντικές μειώσεις, δηλαδή το ξεπέρασμα της κορυφής της καμπύλης. Αυτά είναι τα καλύτερα νέα που θα μπορούσαμε να έχουμε.

Ο κ. Οικονομίδης επισημαίνει πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει μια πιο σαφής εικόνα για τη μείωση των κρουσμάτων. «Πρέπει να δούμε και τα νούμερα από τις επόμενες μέρες για επιβεβαίωση της μείωσης των καινούριων κρουσμάτων που χρειάζονται νοσοκομείο».

«Ε.Κ.»: Ποια είναι η πρόβλεψή σας για εξέλιξη της επιδημίας στο άμεσο μέλλον;

Ν. Οικονομίδης: Επειδή έχουμε ήδη πολλούς ασθενείς στο νοσοκομείο, δυστυχώς θα έχουμε κι άλλους θανάτους τις επόμενες δύο βδομάδες, αλλά είναι μαθηματικά βέβαιο ότι με λιγότερους εισαγόμενους στο νοσοκομείο από 5 και 6 Απριλίου θα έχουμε και λιγότερους θανάτους με τον καιρό.

«Ε.Κ.»: Πότε πιστεύετε ότι θα επανέλθει η Νέα Υόρκη στους κανονικούς της ρυθμούς;

Ν. Οικονομίδης: Το πιο κρίσιμο και δύσκολο ερώτημα είναι πότε θα πρέπει να «ξανανοίξει» η Νέα Υόρκη και η υπόλοιπη Αμερική. Για να απαντήσει ο Πρόεδρος και ο Κυβερνήτης αυτό το ερώτημα, χρειάζεται να ξέρουν δύο πράγματα. Πρώτον, το ποσοστό των κρουσμάτων στον πληθυσμό. Τώρα ξέρουμε μόνο αυτούς που κάνουν τεστ γιατί πάνε με συμπτώματα στο νοσοκομείο. Δεν ξέρουμε αυτούς που έχουν τον ιό με ελαφρά ή μηδενικά συμπτώματα. Δεύτερον, το ποσοστό των ατόμων που έχουν περάσει τον ιό, είτε το γνώριζαν, είτε όχι.

Το πρώτο τεστ υπάρχει, το δεύτερο φτιάχνεται και θα είναι έτοιμο σε μια εβδομάδα. Όταν έχουμε και τα δύο τεστ, πρέπει να κάνουμε δειγματοληψία χιλίων περίπου ατόμων στη ΝΥ, όπως στα opinion polls, για να μάθουμε στατιστικά πόσοι έχουν τον ιό και πόσοι τον έχουν περάσει. Αν, λοιπόν, και όταν τον έχουν περάσει πολλοί (25%-50% του γενικού πληθυσμού), θα είναι πιο εύκολο για τον Πρόεδρο ή τον Κυβερνήτη να «ξανανοίξουν» την πόλη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι στη Νέα Υόρκη έχει ήδη περάσει τον ιό πάνω από το 25% του πληθυσμού. Πάντως, μέχρι το τέλος Απρίλιου πρέπει να γίνουν αυτές οι δύο δειγματοληψίες για να μάθουμε πού πραγματικά βρισκόμαστε με τον ιό και να μπορέσουν ο Πρόεδρος και ο Κυβερνήτης να πάρουν τις σωστές αποφάσεις.

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας σε Αμερική και Ελλάδα

Η δύσκολη απόφαση για το πότε θα λήξει το lockdown θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα δύο μαζικών μεν, αλλά δειγματοληπτικών παρ΄ όλα αυτά τεστ στον πληθυσμό. Το πρώτο που θα αφορά τυχαιοποιημένο τεστ ώστε να εντοπιστεί το ποσοστό των ήδη προσβεβλημένων από τον ιό και ένα τυχαιοποιημένο επίσης τεστ το οποίο θα εντοπίσει σε ποιο ποσοστό οι πολίτες έχουν αναπτύξει αντισώματα στον συγκεκριμένο κορωνοϊό και άρα νόσησαν, αλλά με σχεδόν ασήμαντα συμπτώματα.

Από τα αποτελέσματα αυτών των δύο τεστ θα εξαρτηθούν και οι σχετικές ημερομηνίες κατά τις οποίες οι κοινωνίες θα επιστρέψουν σε μία κανονικότητα. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες, το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα των Ηνωμένων Πολιτειών θα μειωθεί κατά 20% στο δεύτερο και τρίτο τετράμηνο του 2020, αλλά στο τέλος αυτού του χρόνου οι απώλειες θα ισοσκελιστούν από την πρόβλεψη για 10% ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ σε ετήσια βάση.

Το αποτέλεσμα θα είναι πως θα υπάρξει μηδενική ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, τώρα αναμένεται μια μείωση του Εθνικού Ακαθάριστου Εισοδήματος κατά 35%-40% στο δεύτερο τετράμηνο και κατά 25%-30% στο τρίτο τετράμηνο, πράγμα που σημαίνει πως το 2020 θα είναι ίσως η χειρότερη χρονιά της τελευταίας 10ετίας. Όμως τα αναμενόμενα πακέτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ESM θα ανατρέψουν μερικώς, ενδεχομένως και κάτι περισσότερο, αυτή τη γενική εικόνα.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας