Χιλιάδες πρόσφυγες θα μπορούσαν να έχουν σωθεί στη Μεσόγειο αν υπήρχε γρηγορότερη αντίδραση κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες.
«Μετά τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας, δεν μπορεί να υπάρξει αμφιβολία ότι η ευρωπαϊκή επιχείρηση “Τρίτων” είναι θλιβερά ανεπαρκής ως υποκατάστατο της ιταλικής επιχείρησης “Mare Nostrum”. Πρέπει να εστιαστούμε στη διάσωση ζωών. Στην κεντρική Μεσόγειο χρειαζόμαστε μια ισχυρή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, όχι μόνο επιτήρηση των συνόρων».
Η επιχείρηση «Mare Nostrum» εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2013 ύστερα από το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Λαμπεντούζα, ενός μικρού νησιού ανάμεσα στην Ιταλία και στα παράλια της Β. Αφρικής με εγκαταστάσεις για την υποδοχή προσφύγων. Ωστόσο το… αλμυρό κόστος της επιχείρησης (1 εκατ. ευρώ τον μήνα) οδήγησε στον τερματισμό της τον Νοέμβριο του 2014 και στην αντικατάστασή της από την κοινή ευρωπαϊκή επιχείρηση «Τρίτων», που στόχο έχει την επιτήρηση των συνόρων και όχι τη διεξαγωγή έρευνας και διάσωσης.
Τουλάχιστον 218.000 άνθρωποι διέσχισαν τη Μεσόγειο το 2014 και 3.500 έχασαν τη ζωή τους. Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών όμως εκτιμάται πως είναι αρκετά μεγαλύτερος.