Έπειτα από αρκετές καθυστερήσεις και προσχέδια, το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την 4η έκθεση για τη φτώχεια. Πάντως, η κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες ότι ωραιοποίησε τα συμπεράσματα.

Κάθε 4 χρόνια η γερμανική κυβέρνηση δημοσιεύει την έκθεση για την κατανομή του πλούτου και τη φτώχεια στη χώρα. Η τέταρτη έκθεση, η οποία έπρεπε να δει το φως της δημοσιότητας το φθινόπωρο, εγκρίθηκε τελικά χθες από το υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο.

Η αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς ζητούν εδώ και μήνες να πραγματοποιηθεί συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Ήδη το φθινόπωρο είχε γίνει γνωστό ότι τόσο η υπουργός Απασχόλησης φον ντερ Λάιεν όσο και ο υπουργός Οικονομίας Ρέσλερ είχαν αποφασίσει αλλαγές σε ορισμένα σημεία.

Στο προσχέδιο της έκθεσης σημειωνόταν, για παράδειγμα, ότι «την ώρα που τα υψηλά εισοδήματα αυξάνονται, τα κατώτερα έχουν μειωθεί την τελευταία δεκαετία». Η πρόταση αυτή άλλαξε σε: «Η πτώση στους πραγματικούς μισθούς είναι απόρροια διαρθρωτικών βελτιώσεων στην αγορά εργασίας».

Εκατομμύρια Γερμανοί χρειάζονται επιδόματα

Επικρίνοντας την κυβέρνηση, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δηλώνει ότι «εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία έχουν μεν πλήρη απασχόληση, αλλά δεν μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς από τον μισθό τους. Είναι αναγκασμένοι να ζητούν επιδόματα στήριξης από το γερμανικό Δημόσιο. Δεν θέλουμε τέτοιες συνθήκες στη Γερμανία».

Ο πρόεδρος του SPD κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση ότι παραποίησε με τις αλλαγές τις οποίες έκανε το πρώτο προσχέδιο της έκθεσης για τον πλούτο και τη φτώχεια στη Γερμανία, τονίζοντας ότι «όποιος κάνει χρήση τέτοιων μεθόδων δεν εμπαίζει μόνο τους πολίτες, αλλά βλάπτει ταυτόχρονα τη δημόσια ζωή και τη δημοκρατία».

Μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού απορρίπτουν τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι στις όποιες αλλαγές δεν υπάρχει παρατυπία από τη στιγμή που το προσχέδιο κατατίθεται στα αρμόδια υπουργεία για έγκριση. Ο ειδικός σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Ματίας Τσίμερ, τονίζει ότι στη Γερμανία δεν υπάρχει μαζική εξαθλίωση του πληθυσμού. Το αντίθετο. Από το 2005 που η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται στην εξουσία η «ψαλίδα» μεταξύ πλουσίων και φτωχών κλείνει.

Όμοια είναι η εκτίμηση των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων. Ο εκπρόσωπος για ζητήματα απασχόλησης Γιοχάνες Φόγκελ δηλώνει ότι «η Γερμανία έχει τη χαμηλότερη ανεργία στην Ευρώπη και η απασχόληση με κατώτερους μισθούς βρίσκεται σε υποχώρηση. Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για κοινωνική εξαθλίωση».

Πηγή: Deutsche Welle