Έσπειρε την καταστροφή στις νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ ο τυφώνας Helene από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι και την Κυριακή. Είχε καταταχθεί στην «κατηγορία 4» της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με την ταχύτητα των ανέμων να υπερβαίνει τα 220 χιλιόμετρα την ώρα. Τις τελευταίες ώρες κατευθύνεται προς τον Βορρά.
Φλόριντα, Τζόρτζια, Βόρεια και Νότια Καρολίνα, καθώς και η πολιτεία της Βιρτζίνια δέχθηκαν τα πιο σφοδρά πλήγματα. Όπως είχε ανακοινωθεί μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, τουλάχιστον 108 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Πολλοί έμειναν άστεγοι. Αλλά και οι κρατικές υποδομές υπέστησαν μεγάλες ζημιές, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA).
Λύπη και οδύνη εκφράζει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μιλώντας με δημοσιογράφους στο Ντόβερ του Ντέλαγουερ και επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει ακόμη πλήρης εικόνα για την έκταση της καταστροφής. «Είναι τραγική η κατάσταση που επικρατεί» λέει π απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ακόμη προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε τα ακριβή στοιχεία, διότι υπάρχει μία απόκλιση ανάμεσα στους αριθμούς που δίνει η FEMA και εκείνα που αναφέρουν οι τοπικές αρχές. Αλλά είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει, έχετε δει κι εσείς τις φωτογραφίες… Εμείς θα δώσουμε ό,τι έχουμε. Δουλεύουμε σκληρά σε αυτή την κατεύθυνση».
«Ο πιο ισχυρός τυφώνας»
Τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τον πιο ισχυρό τυφώνα που έχει δει ποτέ η Φλόριντα. Και αυτό, παρότι η ίδια πολιτεία είχε υποστεί βιβλική καταστροφή από τον τυφώνα Ιντάλια τον Σεπτέμβριο του 2022. Ωστόσο, τις μεγαλύτερες ζημιές καταγράφει η Βόρεια Καρολίνα. Πολλές περιοχές της παραμένουν αποκλεισμένες, καθώς έχουν καταστραφεί ή καταρρεύσει δρόμοι και γέφυρες. Η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο με ελικόπτερο. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Κάποιοι όμως άργησαν να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο, με αποτέλεσμα να μην βρίσκουν βενζίνη και άλλα απαραίτητα εφόδια.
Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Τσιπ Φρανκ, βιομηχανικός εργάτης από το Χέντερσονβιλ της Βόρειας Καρολίνας «χωρίς βενζίνη, δεν πας πουθενά, δεν μπορείς να αγοράσεις τίποτα. Και τώρα δεν υπάρχει ούτε ένα βενζινάδικο ανοιχτό. Σε τρομάζει όλη αυτή η κατάσταση. Συνήθως τα βλέπαμε στην τηλεόραση αυτά και λέγαμε ‘ευτυχώς που δεν έτυχε σε μας’. Να όμως τώρα που ήρθε και η σειρά μας…»
Βοηθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Στο μεταξύ, οι άνεμοι έχουν εξασθενήσει σημαντικά. Όμως τα προβλήματα παραμένουν. Σύμφωνα με την εφημερίδα USA Today, τουλάχιστον δυόμισι εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Οι εργασίες αποκατάστασης απαιτούν πολλές ημέρες ακόμη, αναφέρει εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας. Οι τοπικές αρχές σηκώνουν τα χέρια ψηλά και δηλώνουν ότι κανείς δεν θα μπορούσε να έχει προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τόσο έντονα καιρικά φαινόμενα.
Σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις διάσωσης παίζουν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως επισημαίνει ο Τοντ Χαντ, επικεφαλής της Εθνοφυλακής στη Βόρεια Καρολίνα. «Έχουμε εντοπίσει πολίτες, οι οποίοι ζητούν βοήθεια, είτε καλώντας τον αριθμό έκτακτης ανάγκης, είτε αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε μία περίπτωση καταφέραμε να σώσουμε ένα βρέφος, το οποίο μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο. Η μεγαλύτερη αποστολή μέχρι στιγμής ήταν η διάσωση 41 ατόμων στην πόλη Άσβιλ, στην κομητεία του Μπάνκομπ».
Πηγή: Deutsche Welle