Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας απαγορεύει από το προσωπικό του να χρησιμοποιεί προγράμματα και εφαρμογές γεωγραφικού εντοπισμού στις συσκευές του κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του σε συγκεκριμένες περιοχές, μεταδίδει το ABC News.

Το μέτρο εφαρμόζεται μετά τις ανησυχίες που έχουν προκληθεί από τις πληροφορίες που διακινούνται μέσω ηλεκτρονικών συσκευών, θέτοντας σε κίνδυνο τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και τις δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί σε απόρρητες ή στρατηγικά ευαίσθητες περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα πολιτική είναι άμεσα εφαρμόσιμη μετά τις αναφορές που έγιναν στις αρχές του 2018, ότι κάποιες ηλεκτρονικές συσκευές που μπορούν να μεταφερθούν ή να φορεθούν από έναν στρατιώτη όπως π.χ. το δημοφιλές «Fitbit», μπορούν να αποκαλύψουν τις γεωγραφικές συντεταγμένες της θέσης που βρίσκεται ένας στρατιωτικός μέσω GPS, αλλά και του στίγματος σε ηλεκτρονικό χάρτη.

Οι ίδιες συσκευές μπορούν επίσης να αποκαλύψουν τις πιο συχνές διαδρομές πρόσβασης σε μία γεωγραφική θέση, δημοσιοποιώντας ηλεκτρονικά δρομολόγια και μετακινήσεις αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

«Η ταχεία εξέλιξη της αγοράς των συσκευών, των εφαρμογών και των υπηρεσιών με δυνατότητες εντοπισμού του γεωγραφικού στίγματος, αποτελεί βασικό κίνδυνο για το προσωπικού του υπουργείου Άμυνας που βρίσκεται εντός κι εκτός υπηρεσίας, αλλά και για τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε σχετική ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η τυχόν αποκάλυψη του γεωγραφικού στίγματος μπορεί να αποκαλύψει επίσης προσωπικές πληροφορίες, τοποθεσίες, πρακτικές μετακινήσεων, αλλά κι αριθμούς σχετικούς με το προσωπικό του υπουργείου Άμυνας και να προκαλέσει μη σκόπιμες απειλές ασφάλειας, αλλά κι αυξανόμενο κίνδυνο στις δυνάμεις και την αποστολή μας», τονίστηκε στην ίδια ανακοίνωση.

Τον Ιανουάριο, ο 20χρονος Αυστραλός σπουδαστής Νάθαν Ρούσερ έψαχνε σε ηλεκτρονικούς χάρτες (Strava’s Global Heatmap) όταν εντόπισε τη θέση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο εσωτερικό της Συρίας.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία από τις πληροφορίες αυτές είναι ότι αποκαλύπτουν μία ουσιαστική οπτική στη γεωγραφική κατανομή αυτών των βάσεων», είχε δηλώσει ο Ρούσερ στο ABC News τον Ιανουάριο. «Μπορείς να δεις τις γραμμές ανεφοδιασμού, σε μερικές περιπτώσεις μπορείς να δεις τις διαδρομές στις οποίες διεξάγονται περιπολίες, ενώ μπορείς να δεις και τις υποδομές που υπάρχουν στο εσωτερικό των στρατιωτικών βάσεων. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι από τα στοιχεία του χάρτη μπορείς να καταλάβεις πώς δουλεύει μία στρατιωτική βάση», είχε τονίσει ο Ρούσερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δημοσιογράφοι αμέσως άρχισαν να χρησιμοποιούν παρόμοιους ηλεκτρονικούς χάρτες προκειμένου να εντοπίσουν τις θέσεις αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού. Μεταξύ αυτών και μία βάση της CIA κοντά στο Μογκαντίσου (Σομαλία) αλλά κι αμερικανικές δυνάμεις που διεξήγαν επιχειρήσεις στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής.

Την περίοδο εκείνη (Ιανουάριος του 2018) το Πεντάγωνο άφησε να εννοηθεί ότι στοιχεία για απόρρητες κι ευαίσθητες στρατηγικά τοποθεσίες των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων δεν είχαν διαρρεύσει ηλεκτρονικά.

Ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις διέταξε άμεσα την επανεξέταση των πολιτικών που εφαρμόζει το Πεντάγωνο για το συγκεκριμένο ζήτημα ώστε να διαπιστωθεί η ανάγκη τροποποιήσεων, προσθηκών ή συνολικής αναθεώρησης.

Έτσι, το νέο μέτρο απαγορεύει στο προσωπικό του υπουργείου Άμυνας «τη χρήση συσκευών γεωγραφικού εντοπισμού, αλλά και την προσθήκη και λειτουργία τους σε συσκευές που χρησιμοποιεί ή δεν χρησιμοποιεί η αμερικανική κυβέρνηση, σε εφαρμογές και υπηρεσίες, όταν το προσωπικό βρίσκεται σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί επιχειρησιακές», αναφέρει η σχετική εντολή απαγόρευσης.

Οι επιχειρησιακές περιοχές είναι κυρίως περιοχές διεξαγωγής επιχειρήσεων εκτός των ΗΠΑ όπου κι έχουν αναπτυχθεί αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Στην απαγόρευση έχουν περιληφθεί συσκευές ηλεκτρονικής καταγραφής αθλητικών επιδόσεων, έξυπνα κινητά τηλέφωνα αλλά και οι εφαρμογές που μπορούν να λειτουργήσουν μέσω των συσκευών αυτών, ως προς την αποκάλυψη της γεωγραφικής θέσης, σύμφωνα με το υπόμνημα που έστειλε προς την ηγεσία του Πενταγώνου ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν.

Στο ίδιο υπόμνημα έχουν συμπεριληφθεί οδηγίες προς τους μάχιμους διοικητές στρατιωτικών μονάδων των ΗΠΑ σχετικά με τον τρόπο που μπορούν να πάρουν έγκριση για τη χρήση συσκευών γεωγραφικού εντοπισμού, όταν το κρίνουν αναγκαίο.

Ωστόσο, προβλέπεται η χρήση της ηλεκτρονικής συσκευής «Fitbit» υπό την προϋπόθεση ότι η εφαρμογή εντοπισμού του γεωγραφικού στίγματος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου συνταγματάρχη Ρομπ Μάνινγκ, η εφαρμογή της νέας πολιτικής διασφαλίζει ότι «δεν δίνουμε στον αντίπαλο ένα άδικο πλεονέκτημα», ενώ την ίδια στιγμή «συμβαδίζουμε με την τεχνολογία. Είναι μία αναγκαία εξέλιξη».

Όσοι παραβιάζουν την απαγόρευση σχετικά με τη χρήση συσκευών εντοπισμού γεωγραφικού στίγματος, θα εξετάζονται κατά περίπτωση κι ανάλογα με τη σοβαρότητα του παραπτώματος και τις επιπτώσεις του στην ασφάλεια, επεσήμανε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Πηγή: ABC News, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης