Παρά τις στρατιωτικές επιτυχίες του συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος αναπτύσσεται διεθνώς, κυρίως στην Αφρική, υποστήριξε την Πέμπτη υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.
«Εδώ και έναν χρόνο, οι προσπάθειες των ΗΠΑ και του συνασπισμού επέτρεψαν να εξοντωθούν σημαντικά στελέχη του ΙΚ και να διαταραχθούν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις τους σε πολλές περιοχές», είπε ο Κρίστοφερ Μίλερ, ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας. «Όμως η οργάνωση συνεχίζει την παγκόσμια επιθετική στρατηγική της» και σήμερα περίπου 20 ομάδες σε όλον τον κόσμο συνδέονται μαζί της, κατά κύριο λόγο στην Αφρική, πρόσθεσε ο Μίλερ, παρουσιάζοντας σε μια επιτροπή του Κογκρέσου την ετήσια έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών για τους κινδύνους που απειλούν τις ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μετά την επιδρομή, τον Οκτώβριο του 2019, στην οποία εξοντώθηκε ο ηγέτης του ΙΚ, ο Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν σκοτώσει και πολλά άλλα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης. Ωστόσο, το ΙΚ «έχει επιδείξει κατ’ επανάληψη ότι είναι ικανό να αναγεννιέται», ανέφερε ο Μίλερ σε ένα έγγραφο που διανεμήθηκε στους Αμερικανούς βουλευτές πριν ξεκινήσει η παρουσίαση της έκθεσης.
«Σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής, οι ομάδες που πρόσκεινται στο ΙΚ εξαπολύουν συχνά επιθέσεις εναντίον των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας και έχουν επεκτείνει τα εδάφη τους. Οι επιχειρήσεις του συνασπισμού και οι επιθέσεις αντιπάλων ομάδων φρέναραν την ανάπτυξή του στο Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Σομαλία και την Υεμένη», πρόσθεσε.
Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι το ΙΚ «επιδιώκει ακόμη να διαπράξει επιχειρήσεις εναντίον των Δυτικών» αν και έχουν περιοριστεί οι δυνατότητές του να οργανώσει επιθέσεις παρόμοιες με εκείνες του Παρισιού ή των Βρυξελλών, το 2015 και το 2016 αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον Μίλερ, ο επόμενος στόχος του ΙΚ είναι να απελευθερώσει τους χιλιάδες μαχητές του και τις οικογένειές τους που κρατούνται σε στρατόπεδα στη βορειοανατολική Συρία.
Το έγγραφο υπογραμμίζει ότι οι τζιχαντιστικές οργανώσεις επωφελήθηκαν από την πανδημία του Covid-19 γιατί «παρουσίασαν την ασθένεια ως θεϊκή τιμωρία» ενώ ταυτόχρονα έχει τρωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στις κυβερνήσεις τους και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται την κατάσταση.
Πηγές: AΜΠΕ, AFP